Karavan "Digitalna ekspedicija" u Pirotu - Jedinstvena prilika da se građani upoznaju sa elektronskim uslugama i pogodnostima digitalnog prostora

20. novembar 2021. 11:18 Lokalna samouprava Pirot Plus Online

Ovog vikenda u Pirotu se održava Karavan digitalnih veština "Digitalna ekspedicija", koji je pokrenut na inicijativu predsednice Vlade Republike Srbije, Ane Brnabić, uz podršku Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu, a u partnerstvu sa Američkom agencijom za međunarodni razvoj (USAID), organizacijom Propulsion i Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP). 

Karavan se održava u Domu kulture, a građani Pirota imaju priliku da se upoznaju sa elektronskim javnim uslugama koje su dostupne na sajtu eUprave, principima elektronske trgovine i osnovama bezbednog korišćenja društvenih mreža, kao i ostalim pogodnostima digitalnog prostora. 

Prema utvrđenom rasporedu održavanja manifestacije, predavanja i u subotu i u nedelju počinju u 10 časova.

Prvog dana pre početka zvanično je otvoren Karavan “Digitalna ekspedicija”. Otvaranju je prisustvovala Jelena Lalatović, pomoćnica ministarke u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. U svom obraćanju Jelena Lalatović je, pored ostalog, istakla da je ovo odlična prilika da se svi građani bez obzira na godine upoznaju sa ključnim digitalnim veštinama 21.veka i kako da to iskoriste na najbolji mogući način, s obzirom da bez digitalne veštine nije moguće zamisliti svakodnevicu.

Zamanik gradonačelnika Pirota Miloš Colić zahvalio je organizatorima što će naši najstariji sugrađani, pre svega, biti u mogućnosti da se informišu o prednostima interneta i digitalnih servisa, ali i naši najmlađi koji će biti upoznati sa faktorima rizika na internetu.

Predavanjem “E Građanin” danas je počela “Digitalna ekspedicija” u Pirotu.

Vlada Republike Srbije je na polju digitalizacije učinila mnogo poslednjih godina, s obzirom da je pokazano da nisu svi građani Srbije pripremljeni za korišćenje svih tih usluga, zato se ovaj karavan nametnuo kao potreba, rekla je u izjavi za medije pomoćnica ministarke u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Jelena Lalatović. Prema njenim rečima, na osnovu istraživanja utvrđeno je da je samo 49% žena i 55% muškaraca starijih od 50 godina u poslednja tri meseca koristilo internet i kompjutere. Inicijativa je da se taj starosni jaz smanji, ali i da se deca nauče o bezbednosti korišćenja interneta i da roditelji znaju da to iskontrolišu.

Miloš Colić, zamenik gradonačelnika, kaže da je Gradska uprava Pirot uspostavljanjem jedinstvenog upravnog mesta podigla svoje kapacitete i svi zaposleni stalno pohađaju edukacije i nadograđuiju svoje znanje u ovoj oblasti. Kada je u pitanju grad, Colić je podsetio da je prvi iskorak bio pre desetak godina osnivanjem biznis inkubatora, a kasnije je usledio i “Start up” centar.

Ovom prilikom pomoćnica ministarke za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja dodala je da je Vlada Srbije sa svojim partnerima krenula u tehničko opremanje gerontoloških centara i proširiće se na ustanove za smeštaj omladine i dece, a kasnije će uslediti edukacije korisnika ovih centara o digitalnoj pismenosti.

Pirot je 14. stanica Karavana digitalnih veština "Digitalna ekspedicija".