Kamerni duet “Moscow nights” pred Pirotskom publikom 5.oktobra

29. septembar 2020. 10:30 Kultura Pirot Plus Online

U ponedeljak, 5. oktobra Dom kulture Pirot u okviru koncertne sezone organizuje koncert kamernog dueta “Moscow nights” u kojem su ruski saksofonista Oleg Kirejev i pijanista  Dragan Ćalina. Koncert će se održati u dvorani Doma kulture Pirot sa početkom od  20:00 sati uz poštovanje svih mera bezbednosti i prevencije COVID-19.

Improvizaciono razmišljanje novog veka transformiše i džez tradiciju. Uobičajeni mejnstrim oživljava uz pomoć muzičara koji se ne zaustavljaju u svom muzičkom pokretu a novi pogled na poznate stvari svojstven je ovom duetu. Džez duo je posebna vrsta ansambla, sposobnog da  malim sredstvima stvori bogat dijalog instrumenata ali ujedno i neverovatno težak zbog stalne i otvorene interakcije. 

Oleg Kirejev je prvi muzičar u Rusiji koji je spojio etno džez motive i tradicionalno baškirsko pevanje iz grla. Muzičku karijeru je započeo 1985. godine. U periodu kada etnička muzika zadobija interesovanje muzičara širom sveta, Oleg osniva grupu pod imenom Orlan koja kasnije postaje veoma popularna među sovjetskom publikom. 


Zahvaljujući stipendiji, pohađao je časove kod Bada Šenka. Godine 1996. je osvojio specijalnu nagradu za izvanredno izvođenje na Montru Džez  festivalu u Švajcarskoj. Tada je privukao pažnju međunarodne zajednice džez muzičara čime mu se otvaraju vrata brojnih džez klubova širom sveta. Pod uticajem bibop i tradicionalnog džeza, pridodatih afričkih ritmova, latinoameričkog džeza i baškirske tradicinalne muzike, Oleg kreira i usavršava svoj jedinstveni stil.

Dragan Ćalina je pijanista iz Srbije koji živi i radi u Beogradu. Magistrirao je jazz klavir na Konzervatorijumu u Amsterdamu gde je
dobio stipendiju za master studije. Nastupao je sa poznatim džez umetnicima kao sto su Duško Gojkovic, Stjepko Gut, Xans Dalfer, Melba Džojs, Bred Lili, Montez Kolman, Filip Xarper i drugi. Trenutno radi kao profesor na Fakultetu muzičke umetnosti (FMU) u Beogradu. 

Ulaz za posetioce je slobodan.