Kamera (nikada) ne miruje! Aman ljudi, čiji je naš korov!!!??

13. septembar 2019. 11:30 Gradska hronika Pirot Plus Online

Bilo je prilike ovih dana za ovu rubriku! Uostalom, ako bismo imali vremena da obilazimo grad, nažalost, mogli bismo svakodnevno da skrećemo pažnju na brojna smetlišta i korov. Pogledajte većinu kontejnera koji su često ispražnjeni, a oko njih granje, stari šporeti, dušeci... Gume u Granašničkoj reci, plastične flaše, smeće posle radova u poljoprivredi... čiji su, naši tragovi, naš nemar ( fina reč)

Radni naslov današnjih priča je – KOROV!

Ovih dana završavaju se radovi na objektu Lidl. Tamo iza, ulazi u finiš i druga ekološka zgrada. Izmedju njih i ruiniranog trotoara i kolovoza ka Gazeli, pored Vodovoda, stoji, sva u korovu propala ograda. Ili, bolje, bila je nekada ograda. Negde je nema, ovo što je ostalo ne znam da li bi uzeli i ovi što sakupljaju staro gvožđje.

Uskoro će Lidl otvoriti vrata, izgleda lepo asfaltiran put do kompleksa divno nazvanog Zapadni kej, postavljene svetiljke, trotoari, sve doterano! Samo malo dalje, ruglo. Jeste da ima i ostataka, tragova radova izvodjača Termomont, ali će radnici to sakupiti kako rekoše.

A ograda? Šta ćemo? Neće valjda na otvaranju biti ovako! Zaista, čija je ova naša ograda, čiji je ovaj naš korov?

"Trotoarski korov"

Pomenuh kompleks "Zapadni kej". Kažu najmodernije zgrade. Ekološki, svetski uradjene. Ponovo razmišljam, neće valjda svo ono silno smeće, ostaci, džakovi, kartoni, polomljene cigle, tako ostati? Znam pouzdano da svaka zgrada mora da ima zaštitnu ogradu. Ovde ograde nema. Makar bi dobro došla da "sakrije" smeće. Mada, zakon kaže da svako gradilište iz bezbednosnih razloga mora da bude ogradjeno!

"Zapadnokejovsko smeće"

.................................................................................

U poslednje vreme nisam izlazio da šetam Kejom. Tražim druge deonioce. Juče sam imao to zadovoljstvo. U školskom dvorištu nešto se posebno nije promenilo. Jeste da su gimnastičari korov pored ograde Škole prema Prvom maju u jednom delu posekli i ostavili na gomilu. A dalje!? Radnici Komunalca posejali su travu, koja je već izrasla. Izrastao, medjutim i novi korov. Oko igrališta, iznikao iz behatona. Onaj deo prema Nišavi tamo gde je šiblje preko metra, nešto su gimnastičari posekli, Ostalo je – ostalo! Siguran sam da deca na odmoru tu ne smeju da šetaju. Daleko bilo. Neće valjda ponovo u Školi čekati da dodje Komunalac da radi njihov posao.

,,Školski korov,,

.........................................................................................

Pošto sam se umorio pokazujući korov na Keju, dole prema Nišavi, na obalama Nišave, to mi više nije značajno. Ova suša je nešto "posekla" ostalo je tu.

Kada ovde prolazim i vidim"pečurku" setim se Dragana Nikolića i njegovih ideja da ovaj gigant po mnogo čemu bude poseban. Neki o tome sada pametuju, mada i Izložbeni paviljon i Ambulanta, kao i Muzej imali su svoje mesto u tadašnjoj priči o Prvom maju. Sada su u stanju kakvom jesu. "Pečurka" polomljenih prozora, od šiblja se skoro ne vidi.

Izložbeni paviljon Prvi maj

Nisam snimio ogradu koja se navalila, dvorište u kojem ima svega i svačega. Dopao mi se onaj deo koji koristi Kodeks. Tu je uredjenije.

Na kraju Keja, pored Prvog maja, uzdiže se u visine dimnjak sa onim poznatim natpisom. Toplana valjda radi kada treba, a one zgrade pored propale. Unutra neka gvoždjurija, gomile zemlje, kesa, kartona. Zaista, ne znam više čije je šta u ovom ogradjenom prostoru u kojem je nekada bila svetska fabrika i zvala se Industrija odeće Prvi maj!! Znam da bi se direktor "prevrtao" da samo jedno jutro u šest, kako je uobičajavao, može da prodje krugom i vidi sve ovo!

,, Prvomajski korov,,

...........................................................................

Mesecima pokušavam da čujem neke ljude koji bi mi rekli šta sa svim onim što je ostalo, kada je završen drugi tunel, alternativni put. Ne uspevam! A ostalo je svašta. Sa obe strane Nišave, ali i u samoj reci. Pre neki dan, kada sam putovao ka Beogradu, video sam da se tamo prema Sopotu i Staničenju gde Nišava krivuda, nešto radi! Valjda će stići i ovde.

Zemlju, ove gomile, morao sam ponovo da snimim. Smeta mi, verujte! Ne samo meni, mojim komšijama kojih je ovde, kao i ribolovaca, sve manje !

,, Aleternativna zemlja i korov,,

..................................................................................

S obzirom na ranija iskustva, šta sam sve video pored obale, nisam silazio do reke. Video sam "tužnu" Bistricu. Gde malo vode u koritu, gde se od korova i ne vidi. A sećam se da je pre nekoliko meseci sve bilo očišćeno. Valjda će gospodin ,,S,, u Gradskoj upravi zadužen za vodotokove, šrošetati ovim delom.

,,Bistrički korov,,

.......................................................................................

Šta hoću da vam kažem na kraju!!??

Verujte da nemam ama baš nikakve loše namere kada vam ovo pokazujem. Naprotiv! Iskreno želim da nam grad, predivna okolina budu najlepi na svetu. Da uživamo. Zato to činim!!!

Medjutim, nije tako! A nije tako zbog toga što ima krivice do nas samih, ali i do onih koji bi trebalo da brinu o sredini u kojoj živimo.

I tu imam dilemu!

Šta je u svemu gore? Da li što ima korova, ili što nekima taj korov koji svakodnevno vide, ne smeta! Da li je i u njihovim dvorištima tako! Baš bi bilo dobro da znate i to! Neću da zaključujem, ali ću da pitam, kao u naslovu!

Aman, čini je naš korov?!?