Junaci naše muke!

14. januar 2021. 21:02 Društvo Pirot Plus Online

 (Nije Boldirani kurziv)

Zna se, dobro se zna ono, da je  lako kada je lepo.

No, hajde da se razumemo u teškim trenucima, da pomognemo onima kojima je teže nego nama.

O tome ćemo nadalje !

Naslušali smo se ovih dana novogodišnjih i božićnih  poruka. Bilo ih je u stihu, u slikama, iz duše…

 I… Šta ćemo od toga u životu da uradimo, pokažemo!?

  Dilema koja uvek stoji nad našim glavama.

…………………………………………………

   Kroz veliku muku prolazili su i prolaze ovih dana ljudi kojima je bujica odnela ono što su "od usta odvajali" da bi se sačuvali , da bi prehranili, održali porodicu! 

 Videli smo te ljude. Teško im je !

 Iz dalekog Minhena Danijela i Srđan Popović održali su nam  prvi lekciju o humanosti.

  Da li će nas oni  pokrenuti, probuditi u nama želju da pomognemo!?

    Da li razmišljam ispravno !?

Očekujemo i  ovde  kod nas, u našem Pirotu, naše velike i manje firme, i mućnije  i one druge, da se jave,  da iz svojih budžeta odvoje, da pomognu.  Da vrate osmeh!

Da tako pokažu ne samo to da će novcem olakšati život ovih ljudi, već da osećaju nešto bitnije, ono što se novcem ne  može platiti niti kupiti – da ih dodiruje tuđa nevolja , da su u ovom vremenu, mnogo teškom -  humani!

    Da, nevaspitano je tražiti da neko uradi što neće, što nije ni pomislio da  treba. Teško je, jer mnogi jedva sastavljaju dane do kraja meseca. Ali, ajde da budemo ljudi, da priznamo …

 Ipak, ima i onih drugih  koji mogu , ili bi trebalo da hoće !!…

Ovih dana, bilo je junaka.  Bili su to – junaci naše  muke !!

Radnici Vodovoda i kanalizacije, Komunalca, Rangi trans, Piksi i još neki,  danooćno su nastojali da prokopaju kanale, da ispumpaju vodu iz podruma, da zaustave bujicu.

Svi ti znani i neznani , skromni i radni, ostaće nepoznati , ali će u duši osetiti da su bogati, da im poštovanje tuđe nevolje nije daleko i da su  bili  tamo gde je teško!

Bujica je nosila,  poharala  kuće, podrume, dvorišta, tek zasejane njive na obodima grada. Bujica je nanela velike štete u mnogim našim selima.

Bujica je  u Gornjem Visoku, zamilite , srušila most u kanjonu Vladikine ploće, Visočica  je "skočila" čak za devet metara.

Ta ista Visočica odnela je sve što su Andonovići i njihovi Pklešani  uradili da  svi koji dođu na obale Visočice, ne samo na jezeru, mogu da uživaju!

    Priče koje ćemo vam pričati, govore o "JUNACIMA NAŠE MUKE"!

Javite nam se. pronađite vaše komšije, prijatelje, neznance, sve hrabre koji su pokazali ljubav, poštovanje, karakter i pritekli u pomoć.

 Bilo kako!!