Još jedna nesreća na pružnom prelazu! Zvaničnih informacija još uvek nema! Nezvanično tri osobe, od 12 koliko ih je bilo, teže povređene!

07. septembar 2021. 17:56 Gradska hronika Pirot Plus Online

Na našem Portalu selektiramo koje ćemo informacije objavljivati kada je u pitanju sudsko-kriminalističko-policijska hronika, da je tako uslovno nazovem.

Kada su u pitanju naši sugrađani i kada su u pitanju ovakve i slične nesreće, nastojimo da  izveštavamo jer su uzroci uvek složeni .

O nezaštićenim pružnim prelazima, o Knjaževačkoj, Krupačkoj rampi  radili smo veoma često upozoravajuće priloge.

Ovaj koji se dogodio jutros ponovo opominje. Dogodila se teška saobraćajna nesreća na pružnom prelazu na putu koji vodi do brojnih sela. Držina, Petrovac, Vojnegovac, Sukovo...  Na stotine  ljudi u ranim jutarnjim časovima gradskim prevozom, svojim automobilima tuda prolazi.

Ovaj minibus krenuo je iz Sukova u 4,45h. Primio pre svega radnike u Vojnegovcu i Držini. Tako svakog jutra.

Bili smo na licu mesta.

EKSKLUZIVNO SA MESTA NESREĆE! Pružni prelaz kod Držine

Minibus se kretao iz pravca Držine. Teretni voz iz Dimitrovgrada. Vozači koje sam snimio, snimak nažalost nije uspeo, rekli su mi da ovde prolaze stalno, da je neophodno smanjiti brzinu i biti obazriv. Voz navodno ide brzinom od deset kilometara. Valjda ovi teretni. Čisto sumnjam da će brzi vozovi kod svakog pružnog prelaza smanjivati brzinu. Vozači dele krivicu. Kažu da je i do onih koji su za volanom, a ne vode računa.

 Vozač u minibusu je kada je video lokomotivu pokušao da zaustavi vozilo, uspeo je toliko, da je voz udario u prvi i drugi prozor sa desne strane, okrenuo vozilo i srećom ga izbacio van pruge.

............................................................................................................

Kada sam jutros rano dobio informaciju, najpre sam zvao Prijemno odeljenje. Od doktorke Nevenka Zoroe Panić  uspeo sam da izvučem samo toliko da je bilo 14 putnika, kasnije su rekli 12, da su dve putnice teže povređene i da su prebačene na intenzivnu negu, odnosno na odeljenje Hirurgije.  Saznao sam da je na intenzivnoj pacijentkinja Božilov. Kasnije sm saznao da su tri putnice u Bolnici, a ostali pušteni kućama.

Pošto su svi na prijemnom bili “zakopčani” do grla, zvao sam ortopediju. Doktor Nebojša Jovanović bio je u Sali.  Zvao sam Hirurgiju, dr Saša Lilić, takodje je bio u Sali.

Čovek iz obezbeđenja, došao je da me obavesti, kada sam izlazio iz zgrade gde je direktor, da mogu samo njemu da se obratim.

Ja sam to već uradio. Sekretarica mi je rekla da je u obilasku Bolnice. U hodniku sam snimio ovo!

Dok sam napolju snimao parking, poslao sam poruku dr Goranu Petroviću. Zvao sam ga takođe. Nije se javio.

Dakle, na kraju!

Rekao sam to u ranijem postu. Ovo jeste problem Železnica Srbije. Ali, ovde u Pirotu, stradaju, (daleko bilo) naši ljudi.  Problem je ozbiljan, problem je da Gradska uprava preduzme mere, da se pružni prelazi bolje obezbede, da briga za ljude bude najbitnija.

Drugo. Zadatak novinara je da javnosti kaže sve detalje. Očekujemo sudiju koji je bio na licu mesta. Očekivao sam da neko sa prijemnog, tako se svuda radi, izađe i kaže u kakvom su stanju primljeni putnici. Da neko sa Odeljenja gde su primljeni, kaže narodu kakvo je zdravstveno stanje povređenih. Imaju oni svoje porodice.

Ako je direktor to zabranio, onda gospodine Petroviću, izađite i kažite kakve su povrede putnika i šta je preduzeto na odeljenjima Bolnice.

Od svega toga dobili smo dva, tri detalja rečena u strahu i ništa više.

Od nesreće, kada ovo pišem, prošlo je skoro sedam časova!