Izložba slika i grafika iz Legata Mioraga Popovića i Vere Božičković Popović

16. decembar 2021. 10:04 Kultura Pirot Plus Online

Galerija "Čedomir Krstić" i Centar za kulturu "Vuk Karadžić" iz Loznice organizuju izložbu slika i grafika iz Legata Mioraga Miće Popovića i Vere Božičković Popović. Otvaranje izložbe u pirotskoj Galeriji je u utorak, 21. decembra u 19 časova. 

Miodrag Mića Popović

Veliki srpski slikar druge polovine XX veka rodjen u Loznici 12. juna 1923. godine od majke Dane i oca Tome. Porodica Popovic seli se u Beograd kada je Mića imao četiri godine gde završava osnovnu školu i gimnaziju. Posle Drugog svetskog rata, 1946. godine upisao se na Akademiju likovnih umetnosti u klasi Nedeljka Gvozdenovica ali vec iste godine prelazi u klasu Ivana Tabakovića. 1950. otvara svoju čuvenu samostalnu izložbu sa 160 radova . Posle ove izložbe odlazi u Pariz zajedno sa svojom suprugom Verom Božičković Popović. Krajem 50-ih slika svoje prve enformel slike koje prviput izlaže u Muzeju primenjenih umetnosti u Beogradu 1960.godine. Redovno izlaže na Oktobarskom salonu, a 1965. godine pristupa umetničkom udruženju Lada.Šezdesetih godina , osim izložbi sledi i niz nagrada za slikarstvo.

U to vreme počinje da se bavi režijom i pozorištem. Prvi dugometražni igrani film ,,Čovek iz hrastove šume" režira 1963. godine. Dve godine kasnije, u Ateljeu 212 režira komad ,,Viktor ili deca na vlasti". Zatim slede filmovi:  ,, Roj", ,,Kameni despot ili jedina mogućnost narodne pesme, Hasanaginica", ,,Delije" i ,,Burduš".

U slikarstvu se opet vraća figuraciji, ali na neki drugi način, tako da 1971. u Salonu Muzeja savremene umetnosti priredjuje samostalnu izložbu pod nazivom ,,Slikarstvo prizora". I opet putuje , ovaj put u Kinu, Tajland, Indiju i Iran. Izložbe se nižu, ali velika samostalna izložba  u Kulturnom centru Beograda 1974. godine biva zabranjena pred samo otvaranje.

Godine 1980. odlazi u Ameriku sa porodicom. Na Njujorškom državnom univerzitetu u Olbaniju, država Njujork predaje crtanje i slikanje kao gostujući  profesor. U međuvremenu postaje i redovni član  SANU.

Pored brojnih nagrada i priznanja, proglašen je za prvog počasnog građanina Loznice 1989.godine kada je otvorena i njegova Spomen zbirka. Umro je u Beogradu 22. decembra 1996. godine.

Vera Božičković Popović

Istaknuta slikarka druge polovine XX veka, rodjena je 1920. godine u Brčkom. U Beogradu završava gimnaziju i 1946.godine se upisuje na Akademiju likovnih umetnosti u klasi profesora Marka Čelebonovića. Iste godine se udaje za Miću Popovića i zajedno sa njim odlazi u Pariz, posle čega slede razna studijska putovanja.U svom slikarstvu ostvaruje zavidan uspeh u tehnici enformela.Osim što je samostalno izlagala, izlaže i grupno na svim većim izložbama jugoslovenske savremene umetnosti u zemlji i inostranstvu. Pored slikarstva bavila se crtežom kao samostalnom disciplinom, tapiserijom, pozorišnim i filmskim kostimom. Umrla je u martu 2002. godine u Beogradu.