Izabrani pobednici rEKOnstrukcije. Druga nagrada za projekat "Oživljavanje sela Pakleštica u okolini Pirota"

08. decembar 2020. 20:57 Društvo Pirot Plus Online

Veliki nagradni konkurs SBB fondacije rEKOnstrukcija, ispunio je svoj cilj i okupio sve one koji svakodnevno brinu o životnoj sredini. Nakon mesec dana prijavljivanja i 510 izuzetno kreativnih ekoloških rešenja, žiri je imao veoma težak zadatak. Trebalo je mnogo truda, većanja i dogovora da odlučimo koji je to predlog zaslužio titulu najboljeg ekološkog projekta, koji pomera granice i najviše doprinosi zdravoj životnoj sredini.

Prvo mesto – Električni sklopivi bicikl

Pošumljavanje kako bi nadoknadili za svoju emisiju ugljenika

Ovaj predlog nas je sve ostavio bez reči. Pobednici naše rEKOnstrukcije na 37 ari zemljišta u blizini Kruševca sade šumu i doprinose borbi protiv klimatskih promena.

Drugo mesto – Električni trotinet

Oživljavanje sela Pakleštica u okolini Pirota je pravi primer toga kako treba brinuti o budućnosti mesta u kojem živimo i kako složna zajednica može mnogo da uradi za čistu i zdravu okolinu.

Treće mesto – Sklopivi bicikl

Ulepšaj svet oko sebe

Pobednica ovog predloga kaže “Ništa ne bacaj, ne zagađuj, sve ćemo iskoristi, reciklirati, naći mu primenu i neko će u tome uživati” i  u tome je uspela – na najkreativniji način. 

Četvrto mesto i pet badminton setova osvojili su predlozi: Urbana Hidroponska bašta – proizvodnja budućnostiDrvo po drvoVolontersko čišćenje Fruške gore vikendimaZero Waste način života i Ušteda vode – kompostni toalet.

O projektu "Oživljavanje sela Pakleštica u okolini Pirota"

Pošto je 2 godine za redom inicirao tradicionalno okupljanje jedne generacije potomaka sela Pakleštica, Branislav Andonović je 2019. godine u saradnji sa Arhitektonskim fakultetom iz Beograda učestvovao u inicijativi “Stara kao nova” (projekat obnove seoske škole u Centar za studijski boravak Pakleštica). Sticajem okolnosti projekat nije bilo moguće realizovati, tako da se trud, energija i novčana sredstva dobijena od Trag fondacije usmeravaju na obnovu objekta stare seoske mlekare u Seoski dom i muzej Pakleštica. Pomenuti pojedinac je nesebično uložio svoj trud i znanje u adaptaciju ovog objekta, nakon čega je usledio niz kulturnih događaja (izložba slika, projekcija filma o Staroj planini, i izložba fotografija u sklopu zvaničnog otvaranja Seoskog doma). Takođe je o svom trošku finansirao kupovinu mašina za štampu, kako bi prodajom proizvoda od tekstila i keramike sa motivima sela, sami ulagali u dalje projekte. Iz tog fonda je najpre uređeno kupalište u selu, a delom i Seoski dom. U avgustu mesecu inicirao je čišćenje dela Zavojskog jezera, i tom prilikom sakupljeno je velika količina plastičnih flaša i isporučena u ovlašćenu ustanovu u Pirotu. Takođe će u novembru učetvovati u inicijativi ozelenjavanja dečijeg igrališta u selu, i još puno ideja je u planu na proleće, uz podršku i pomoć nekolicine entuzijazista i istomišljenika.

Ime podnosioca:
Sanja Madić

Primeri za primer! Kada bi svi kao Bane i njegovi P’klešani !!

"Pklešanin" Bane Andonović dobitnik prestižne nagrade "Pokretači promena"!

*Tekst i foto neprljajnemasizgovor.rs