"Pklešanin" Bane Andonović dobitnik prestižne nagrade "Pokretači promena"!

25. novembar 2020. 12:09 Društvo Pirot Plus Online

O Banetu Andonoviću i njegovom selu Pakleštica tokom ove godine veoma često smo objavljivali reportaže.

Sve ono što je Bane uradio zajedno sa svojim prijteljima, ali i onima koji su prepoznali dobra dela, neko je primetio i Bane Andonović je nedavno dobio pismo!

Pohod na aktivizam, Rezutati Konkursa Godišnje nagrade za aktivne gradjane.

Ko su pokretači promena?
Pisala je Milica Škiljević iz Beogradske otvorene škole
Poštovani Branislave
Na osnovu prethodnih dostignuća i naše vizije boljeg društva zasnovanog na slobodi, znanju i inovacijama, želimo da Vam  čestitamo na istrajnosti  da donesete promene  u svojoj zajednici.
Sa velikim zadovoljstvom  Vas obaveštavamo da je Vaša inicijativa prepoznata  i odabrana kao jedna od 5 najznačajnijih inicijativa  koje će poneti  titulu Pokretač promena 2020.godine.

Pokretači promena LINK

Danas su u Beogradu u Hotelu Radison Old Miil uručene nagrade

Branislav Andonović nam je, iščekujući nagradu, pre neki dan, poslao svoj utisak o dobijenom priznanju koje on deli sa svim "Pklešanima", kako ih zove, porodicom i prijateljima

Vodeći se devizom "zajedno možemo sve", nošen ljubavlju prema rodnom kraju, selu i gradu gde sam rodjen i odrastao, pre 3 godine inicirao sam skup gde sam prvenstveno imao zelju da okupim ljude sa kojima sam odrastao i da zajedno sa njima uradim nesto za selo i ljude iz Paklestice. Rezultat tog našeg, sada već tradicionalnig okupljanja je uredjena plaža sa ležaljkama i letnjikovcem na reci Visočici u mestu zvanom "JONA".
Valjda zahvaljujuci tom našem okupljanju ali i protivljenju izgradnji mini hidro elektrane na reci u ataru sela Pakleštica upoznao sam ljude iz pokreta Odbranimo reke Stare planine, zahvaljujući kojima sam i upoznao profesorku Danijelu i studente Arhitektonskog fakulteta, a rezultat tog poznanstva i druženja je renoviranje stare zgrade Mlekare u selu Paklestica i njeno pretvaranje u seoski dom tj Muzej, a koja je pa rezultat propalog projekta renoviranja stare škole i njeno pretvaranje u "Centar za studijski boravak-Pakleštica".
Nagradu koju je dobila naša inicijativa biće mi potstrek za buduće projekte i akcije koje planiramo za sledeću godinu, kao što je izgradnja sportskog terena, parka tj igralista za decu, kupovina kanti za smeće  sa posebnim akcentom na razvrstavanje otpada za reciklazu,organizacija izlozba slika na otvorenom i pozorišnih predstava takodje na otvorenom.
Ova nagrada pored mene ide i sestri Sanji, rodjaku Milanu Liliću, zlatnim studentima Arhitektonskog fakulteta i profesorki Danijeli, pokretu ORSP, udruženju gradjana Vladikine ploče-Pakleštica i svim ljudima koji su kupovinom suvenira i donacijama pomogli finansiranje svega onoga što smo tokom leta uradili.Takodje velika zahvalnost Trag fondaciji i Nacionalnoj koaliciji za decentralizaciju koji su najvecim delom finansijski pomogli realizaciju projekta seoskog doma i muzeja.

Da vas podsetimo, Tokom ovog leta i jeseni često smo bili u Pakleštici.  Bili su to nezaboravni trenuci

Pakleštica - bogatstva prirode, čist vazduh, vreli sunčevi zraci, žubor Visočice. Selo gde žive vredni, gostoprimljivi, dobri ljudi!

Bane Andonović: Avgust u Pakleštici u znaku izložbe i filma o Staroj planini! Svi Pakleštani na jednom mestu!

Otvoren seoski dom i muzej u Pakleštici. Mladi poručili: Ovo selo će tek živeti!

Vredni Andini sinovi i studenti iz Beograda, Mlekaru pretvorili u Muzej!

Aplauzi odjekivali Starom planinom. P'klešani pozdravili Vladimira Manića i njegov film i profesorku Danijelu Milovanović Rodić

P’klešani zovu na projekciju filma izuzetnog stvaraoca Vladimira Manića ,,Iza čarobnog vela Stare planine!”