Otvoren seoski dom i muzej u Pakleštici. Mladi poručili: Ovo selo će tek živeti!

20. septembar 2020. 14:11 Društvo Pirot Plus Online

U vremenu kada sela polako odumiru, a mladi sve više teže životu koji nije blizak onom na selu, meštani Pakleštice, uz pomoć prijatelja i zaljubljenika u prirodu i tradicionalne vrednosti, uspeli su da naprave i otvore seoski dom i muzej. Nekadašnje prostorije mlekare kompletno su renovirane, a studenti Arhitektonskog fakulteta sa svojom profesorkom Danijelom Milovanović Rodić, osmislili su i realizovali nekoliko sadržaja u samom objektu.

Uz prisustvo velikog broja meštana, ali i gostiju iz cele zemlje, dom je juče zvanično otvoren.Takodje, organizovana je i izložba fotografija Milana Simonovića sa motivima Stare Planine, koje su bile okačane na kućama duž cele ulice. Pre samog otvaranja, prisutnima su se obratili inicijatori ovog projekta, medju kojima su bili predstavnici mesne zajednice,nekoliko organizacija koje se bave očuvanjem Stare Planine i staroplaninskih reka, Branislav Andonović, koji je preko fejsbuka prezentovao svoju ideju, prvenstveno za uredjenje seoske škole, a onda i mlekare, i tako uspeo da ostvari saradnju sa Arhitektonskim fakultetom i fondacijama.  

Na otvaranju je govorila profesorka Danijela Milovanović Rodić koja je istakla da je ovaj dom rezultat dvogodišnje saradnje Arhitektonskog fakulteta i pokreta Odbranimo reke Stare Planine sa stanovnicima staroplaninskih sela. Njihova avantura počela je u selu Dojkinci, a onda se nastavila i u Pakleštici. Cilj je bio samo jedan, pomoć meštanima na uredjenju nekih od seoskih prostora. 

Dom sadrži nekoliko prostorija. Od izložbeno - prodajnog prostora, do kutka sa različitim starinama. Studenti Arhitektonskog fakulteta izradili su i tehnološku šemu proizvodnje sira kao i idejno rešenje za rekonstrukciju škole, projekat pešačkih staza i studiju razvoja sela. U razgovoru sa njima, videvši njihove osmehe i entuzijazam, shvatili  smo da je ovo njima bilo neverovatno iskustvo. Za portal Plus online govorili su Tijana Radivanović i Jovan Matović. 

Dragan Andonović, zamenik predsednika MZ Pakleštica rekao je da otvaranje ovog doma i muzeja predstavlja svojevrstan praznik za meštane ovog sela. 

Svečanom otvaranju doma, ispred Gradske uprave, prisustvovao je i Miloš Colić, zamenik gradonačelnika Pirota koji je pohvalio meštane Pakleštice i rekao da će dom imati izuzetni značaj za očuvanje kulturne baštine sela. 

U selu Pakleštica, kako smo saznali, trenutno živi dvadesetak ljudi. Ovaj broj je u letnjim mesecima višestruko veći, a meštani se sada nadaju da će sve veće interesovanje za prirodna bogatstva Stare Planine, promovisati i ovo malo selo, u punom sjaju.