Istinu na videlo, lakše se spava! PotrĆko je ponovo “potrĆkao” pred rudu!

04. decembar 2020. 14:49 Stavovi Pirot Plus Online

 Boldirani kurziv!       

   Verujte mi, nije ovo iz očaja, možda više iz nekog iskustva (gorkog), s obzirom da se i među medijima kao i u drugim oblastima, događa mnogo toga što u krajnjem slučaju – nije dobro za vas!

   Da ironija bude veća, većina medija značajan procenat sredstava dobija od vas!

    Nije tajna, kao i mnogo toga drugog u Srbiji, da su se mediji podelili, ili su ih neki podelili ili su sami odlučili za način rada.

 Uvek smo smatrali, tako će i ostati, da ISTINA nema alternativu, da postoji samo jedna ISTINA i da tu jedino možemo da se delimo.

 Na one koji selektiraju, na one koji žmure i one koji bi da do ISTINE dođu.

   Ironija je u tome da veoma često, u zavisnosti od izvora, mnogi i tu biraju. Da li će je uopšte kazati, ako se reše to da urade, KOME će je najpre dati i u KAKVOJ FORMI  će je plasirati.

 Postoje različiti pristupi radu i traganju za istinom.

   Naime, ima događaja koji su od opšteg interesa i za koje je IZVOR  dužan da ih javno saopšti. Da to uradi za sve medije, kako bi stiglo do svih vas koji, pak, na svoj način birate kome ćete svoje poverenje dati!

PRIMER 1

 Gradska uprava je odlučila da ne organizuje doček Nove godine. Da, to je vest od OPŠTEG INTERESA. OPŠTE MESTO! Trebalo je da se objavi saopštenje za sve medije ili da, kako to Aleksandar Ćirić, šef kabineta, radi često, da snimi i pošalje svim medijima.

  Nije.
Vest Gradske uprave objavile su samo Pirotske vesti! Zašto? Lično smatram da je to bio pucanj u nogu za jednu i drugu stranu! To ste se i vi pitali. Zašto samo njima?!

Naš stav! VEST NISMO OBJAVILI jer nije bilo principijelnog stava. Makar se vi ljutili.

PRIMER 2

   Naš sugrađanin poslao nam je mejl,  pre nekoliko dana (Teodoros) pronašao je u zvaničnim dokumentima Gradske uprave da je završena Javna nabavka o kupovini vozila.

Odluka o dodeli ugovora LINK

Specifikacija vozila LINK

    Zatražio sam zvaničnu izjavu, odmah, pre nekoliko dana. Tada još niko nije objavio u Srbiji! Objašnjeno mi je da je za postojeće vozilo registracija preko 2000 evra, da troši mnogo, da se kvari. Da je za vozilo koje je "pazareno" sve jeftinije. Samo 200 evra registracija, potrošnja minimalna … itd.  Isplatiće se brzo! Dobro!

    Kada sam želeo da objavim, rečeno je da ćemo dobiti info.

     Sutradan su Južne vesti objavile vest o kupovini auta i u drugom delu objašnjenje Gradske vlasti. Ono isto ili slično što su i nama rekli.

    Na primedbu zašto oni, a ne mi, dobio sam nemušt odgovor. A znam i kakva je veza izmedju dvojice "tezgaroša", ovog iz Babušnice što piše za Pirot i ovog našeg što šalje na sve strane. Dopunjavaju se.

  Vest o automobilu od pirotskih medija niko nije objavio! Mi smo tražili!!! Evo, objavljujemo na nešto drugačiji način! Snosimo delom krivicu!

PRIMER 3

    Lični stav. Gradonačelnik, naravno, ima svoje lične stavove po mnogim temama. Zvao sam ga onog dana da mi kaže svoje mišljenje o organizaciji zdravstvene zaštite u doba korone. Posebno ovih dana kada smo dobili Korona bolnicu! Komandant je Štaba. Prihvatio je, normalno. To su te teme koje novinari sami biraju, koje smatraju ekskluzivnim, ličnim, istraživačkim!

Sutradan su i još neki to isto radili! Ideja copy - paste!

PRIMER 4

   Telepatija. Dok ovo pišem, stiže poziv za sednicu Gradske skupštine. Jedna od tema, najznačajnija za narednu godinu. Budžet!

  Dobro!

   Zove me danas moj prijatelj. Čita sve. Obaveštava me! 

Ponovo kasniš. Oni "usvojili" Budžet. Sve napisali. A kako se to radi, kada tek treba da se usvoji! Rekao mi je i gde.  Znam onaj Portal!

    Znam neka pravila u našem poslu. O Budžetu se moglo do ovih dana govoriti dok se priprema. Kakve su pretpostavke, na koju je stranu koncipiran. Kakve cifre, kakvi bakrači. Ne trčite pred rudu. Čekajte odbornike. Šta će oni, ako ste vi već danas objavili?

 Znam šta je to. Utešna nagrada.

  • Ajde, njima ste dali izjavu za Bolnicu, ajde nama za Budžet. Sedi "potrĆko", uključi telefon i snimaj!

  I "potrĆko", bez obzira što smo ga učili, dok je sedeo pored prozora, drugačije, da Budžet nije Budžet dok se ne usvoji, da niko nije kriv dok se ne donese pravosnažna presuda…

 PotrĆko je potrĆkao pred rudu i, eto…

PRIMER 5

    Naša Sonja Ćirić, veoma pedantna u organizaciji posla "jurila" je nekoliko dana dr Gorana Petrovića (nedelja, ponedeljak, utorak) za izjavu o Kovid bolnici. Odbijao, bio u Beogradu, u utorak je izbegao, a primio samo RTS (bilo ga 14 sekundi), da bi u sredu, kada su se izređali svi mediji (a Sonja ga čekala od nedelje) prihvatio da dođe u 12h.

 I dobro de, bilo! Bilo, ali uz spočitavanje zašto ON (ja nisam došao), zašto šaljem novinare, da li smo mi oglasna table sindikata itd.itd.

 Nisam hteo da udovoljavam gdinu direktoru i objašnjavam zašto Sonja.

Zato što je to redakcijski stav i zato što je najbolji novinar od svih koji su bili kod njega i zato što će umeti (a umela je) da pita.

   I ne pominjite više, direktore, oglasne table!

 I eto, dragi prijatelji! Osećam grižu savesti što smo vas izneverili i nismo objavili vest o kupovini auta. Rekao sam gradonačelniku dobronamerno ovih dana:

Sve treba kazati narodu. Ako čovek ćuti, onda ga uvek nešto muči. Istinu ljudima, neka se zna! Njihovo je da procenjuju!

 Mirnije se spava!