IPARD - Počinju konkursi za poljoprivrednike!

28. februar 2024. 09:40 Privreda Pirot Plus Online

 IPARD program dobro je poznat poljoprivrednicima u Srbiji – do sada je bespovratna sredstva za unapređenje ruralnog razvoja, a koja opredeljuje Evropska unija, iskoristilo oko 1300 poljoprivrednika – dok se pred njima sada nalaze nove mogućnosti!

Raspisan je prvi javni poziv za Meru 1 trećeg ciklusa IPARD programa, koji će biti otvoren do 24. maja ove godine. Korisnici će moći da, po jednom zahtevu, ostvare pravo na podsticaj između 20 hiljada evra i milion evra.

Upravo raspisan konkurs namenjen je poljoprivrednicima, koji planiraju da ulažu u fizičku imovinu, odnosno izgradnju i opremanje objekata na gazdinstvima, kao i onima koji bi podigli novi, višegodišnji zasad voća, ili obnovili postojeći.

Obuhvaćeni su sektori mleka, mesa, voća, povrća, žitarica i industrijskog bilja, grožđa, jaja i ribarstva.

U pitanju je Prvi javni poziv, što znači da poljoprivrednici, koji se bave ovim ograncima, mogu očekivati još konkursa.

Za ovaj javni poziv namenjeno je ukupno 4,8 milijardi dinara. Visina podsticaja iznosi od 60 odsto do 75 odsto prihvatljivih troškova investicije, u zavisnosti od toga da li je podnosilac mladi poljoprivrednik, ili proizvođač sertifikovanih organskih proizvoda, da li se poljoprivredno gazdinstvo nalazi u planinskom području, ili je investicija vezana za upravljanje otpadom i otpadnim vodama, kao i proizvodnju i skladištenje energije iz obnovljivih izvora.

Po jednom zahtevu, bez obzira na ukupnu vrednost predmetne investicije, korisnik može da ostvari pravo na IPARD podsticaje u minimalnom nominalnom iznosu od 20.000 evra i maksimalnom nominalnom iznosu od 1.000.000 evra.

Konkurs se odnosi na Meru 1 programa IPARD 3 (2021-2027). Za ceo sedmogodišnji ciklus EU je opredelila 288 miliona evra, što će sa doprinosom Republike Srbije, kao i privatnim doprinosom korisnika obezbediti preko 580 miliona evra namenjenih sektoru poljoprivrede i ruralnog razvoja.

IPARD 3 podrazumeva i Mere 3 i 7, dok su u pripremi i Mere 4, 5, 6. Više o njima možete saznati na sajtu Uprave za agrarna plaćanja, tela Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, zaduženog za sprovođenje programa IPARD (Instrument pretpristupne pomoći za ruralni razvoj).

Pored toga, Evropska unija je podržala poljoprivredni sektor sa više od 150 miliona evra pre nego što je započeo IPARD II program sa alokacijom od 175 miliona evra podrške EU. Sledeći IPARD III program doneće više mogućnosti srpskim poljoprivrednicima i isplatiće dodatnih 288 miliona evra. podrške EU. Glavni ciljevi podrške u okviru IPARD-a su povećanje konkurentnosti srpskih poljoprivrednika, očuvanje životne sredine i biodiverziteta, podrška ruralnim preduzećima i zajednicama i razvoj ruralne infrastrukture.