Hristos vaskrese!

05. maj 2013. 13:27 Društvo Pirot Plus Online

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju Vaskrsenje Hristovo, događaj kojim je počela novozavetna istorija čovečanstva. Vaskrs hrišćani slave tri dana, a u SPC pravoslavni vernici razmenjuju pozdrave - Hristos vaskrse i - Vaistinu vaskrse!

Patrijarh Irinej u svojoj poslanici pozvao je srpski narod na bogoljublje I čovekoljublje. Irinej je poručio da istina Vaskrsenja posebno snažno odjekuje u našem vremenu, prepunom patnji i stradanja - vremenu u kojem se, kao retko kada ranije, postavlja pitanje smisla i cilja života.

Vladan Vasić, predsednik Opštine Pirot u Uksršnjoj poruci objavljenoj u Jutarnjem programu Plus radija rekao je da je suština života satkana i u porukama patrijarha, jer su nas teška vremena odvojila i počela da razaraju hrišćanske vrednosti u nama.

- Poruke Patrijarha Irineja značajne su i za sve nas Piroćance. Medjusobno razumevanje, verovanje u bolje vreme, podrška i saradnja, mogu nam omogućiti da i Pirot brže napreduje. Postoje dobri uslovi da popravimo kvalitet života, ali je od izuzetne vrednosti da popravljamo i stanje naše duše i poštovanje svih i svih naših vrednosti, rekao je Vladan vasić, predsednik Opštine Pirot, čestitajući Vaskrs.

Jerej Marko Dabić, starešina Tijabarske crkve kaže za Plus online da je vera u Hrista večiti temelj i smisao života.

- Upravo to je naša snaga i način života. Ukoliko nema vere u Hrista pojavljuuju se nasilje, nepoštovanje ljudi. Pošto je danas nasilje uzelo maha, očigledno da je pronašlo pogodno tlo utome da ljudi menjaju svoj duh i okreću se nečem drugom. Bez vere u Hrista neće biti ni duhovnog vasksenja u nama.

Danas i naredna dva dana Vaskrsa u svim hramovima u gradu i selima služiće se Vaskršnje liturgije.

Plus radio i Portal Plusonline, čestitaju svim hriščanima najradosniji praznik porukom “Hristos vaskrese”