Hitna medicinska služba obeležila 30 godina postojanja i rada

20. septembar 2012. 13:52 Gradska hronika Pirot Plus Online

Služba hitne medicinske pomoći u našem gradu obeležila je danas 30 godina postojanja i rada. Jubilarnu godišnjicu Hitna pomoć obeležila je kao služba koja je u tehničkom i kadrovskom pogledu sposobna da odgovori svim zahtevima i potrebama pacijenata. Prema rečima načelnice Službe hitne medicinske pomoći, doktorke Mirjane Mančić, u kadrovskom i tehničkom pogledu služba je potpuno spremna da stručno i pravovremeno reaguje i pruži pomoć pacijentim a lekari i tehničari osposobljeni su po savremenim evropskim standardima.

Služba Hitne medicinske pomoći prezentovala je principe svog rada pokaznim vežbama na Novom gradskom trgu. Kao primeri za demonstraciju uzeti su pozivi prvog reda hitnosti, primer reanimacije, oživljavanje pacijenta, i saobraćajna nesreća sa više povređenih. U realnom životu to su izuzetno dramatične situacije kada je potrebno brzo reagovanje od strane same službe hitne pomoći ali je potrbna izuzetna smirenost i saradnja od strane rodbine i očevidaca takvog događaja, kako bi sama intervencija bila što efikasnija.

Putem vežbi demonstriran je kompletna procedura rada službe od trenutka prijema poziva za pomoć do stizanja ekipe na lice mesta, tretmana i transporta pacijenta.