Gimnaziji ukinuto jedno odeljenje društvenog smera

13. maj 2013. 12:24 Društvo Pirot Plus Online

Konkurs za upis učenika u školsku 2013-2014. godinu koji je Ministarstvo prosvete objavilo prošle nedelje predviđeno je da Gimnazija Pirot upiše 120 učenika, odnosno četiri odeljenja umesto dosadašnjih pet. Bratislav Krstić, direktor Gimnazije, kaže da je upućen zahtev nadležnom ministarstvu za preispitivanje ove odluke.


- U petak smo uputili treću molbu sa zahtevom da se preispita ovakva odluka. Istakli smo značaj tog petog odeljenja, pre svega što je reč o odeljenju društveno-jezičkog smera. Nadamo se da će doći do dopune konkursa. Osnovni problem je u tome što je u pirotskoj opštini 180 učenika završnih razreda osnovnih škola manje , što povlači smanjenje broja odeljenja u srednjim školama, odnosno tri odeljenja u opštini. To je po odluci Ministarstva po jedno odeljenje u Gimnaziji, Ekonomskoj i Tehničkoj školi – kaže Krstić.


Krstić napominje da učenici društvenog smera postižu izuzetne rezultate.


- Upravo su nam učenici društveno-jezičkog smera nosioci brojnih aktivnosti. Ovog vikenda 15 učenika drušveno-jezičkog smera učestovalo je na Književnoj olimpijadi u Sremskim Karlovcima, gde su 4 učenice osvojile 3. mesto. Na takmičenju iz istorije 9- oro učenika ostvarilo je uspeh. Proteklog vikenda učenici Gimnazije učestvovali su u Centru za talente, predstavljajući svoje znanje iz enegleskog, ruskog jezika i književnosti, i obezbedili dalji plasman – kaže Krstić.


Do kraja maja očekuje se odgovor ministarstva na dopunu konkursa, kaže Krstić.