Gimnazija Pirot domaćin radionica u okviru projekta Informatička pismenost i preduzetništvo – nove veštine za bolju zapošljivost mladih”

05. novembar 2021. 18:44 Društvo Pirot Plus Online

U prostorijama Gimnazije Pirot od 5. do 7. novembra održaće se dve radionice pod nazivom ”Uvod u preduzetništvo” i ”Uvod u IT i WordPress”, koje su deo projekta ”Informatička pismenost i preduzetništvo – nove veštine za bolju zapošljivost mladih”. Projekat sprovodi organizacija civilnog društva Omladinsko turistički klaster Srem pod pokroviteljstvom Ministarstva omladine i sporta, a u saradnji sa školom programiranja Beogradski institut za tehnologiju - BIT.

Cilj projekta jeste da se doprinese većoj zapošljivosti i samozapošljivosti mladih i njihovoj boljoj informisanosti o poslovnim prilikama u Republici Srbiji.

Marija Najdanović iz Omladinsko turističkog klastera Srem istakla je da će polaznici imati priliku da se upoznaju sa preduzetništvom, marketingom i IT-jem, kako bi se pospešila zapošljivost i samozapošljivost mladih ljudi u Srbiji. Obuke su namenjene ljudima od 16 do 30 godina.

Direktorka Gimnazije Pirot Ivana Kostadinović kaže da nije slučajnost što su domaćini ovih radionica jer već četiri godine upisuju učenike sa posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku.

Grad Pirot prati sve programe Ministarstva omladine i sporta po pitanju samozapošljavanja mladih i podržaće svako neformalno obrazovanje koje se tiče sticanja kompetencija mladih na putu samozapošljavanja, rekao je ovom prilikom Miloš Colić, zamenik gradonačelnika.

Lazar Ignjatović i Dimitrije Veljić već rade preko interneta, a ovu radionicu vide kao šansu da dodatno unaprede svoje znanje.  

Intenzivna IT obuka podrazumeva teoretski i praktični deo, na kojoj će polaznici naučiti da samostalno naprave sajt u WordPress-u. Obuka je koncipirana tako da polaznici uz vođenje i stalni mentorski nadzor najboljih stručnjaka u ovoj oblasti naprave svoj prvi sajt, ali i nauče kako da ga održavaju i nadograđuju. Polaznici stečeno znanje i veštine mogu primeniti odmah.

Radionice ”Uvod u preduzetništvo” imaju za cilj da mladima približe preduzetništvo kroz niz interaktivnih predavanja, na kojima će, između ostalog, saznati koja dokumentacija je potrebna za pokretanje svog biznisa, kao i sve o izazovima i preprekama sa kojima će se susretati na tom putu.

Obuke će održati trenerice sa velikim predavačkim iskustvom, koje su ujedno i same preduzetnice, tako da će polaznici obuke imati jedinstvenu priliku da steknu uvid u funkcionisanje privatnog sektora u Srbiji. Dodatno, predviđeno je i da jedno predavanje održi neko od uspešnih lokalnih preduzetnika, što bi mladima dalo dodatni podstrek i inspiraciju da se ohrabre za pokretanje sopstvenog posla.