Film o pirotskom treneru na otvaranju BEL DOCS festivala

29. april 2014. 08:35 Sport Pirot Plus Online

Film o pirotskom treneru Zoranu Djordjeviću, koji je slavu stekao u Africi, otvoriće ovogodišnji BEL DOCS, Medjunarodni festival dokumentarnog filma koji se u Beogradu održava od 8. do 14. maja.


"Fudbalski trener Zoran i afrički tigrovi" Sam Benstead, England, 2013, 75′


FUDBAL, OVCA, DIKTATOR


Nova država novi fudbalski tim, čak tamo u Africi. I njihov trener naš Zoran.

Južni Sudan postao je nezavisna država u julu 2011. godine, nakon skoro pedeset godina građanskog rata. Film prati iskusnog srpskog fudbalskog trenera, Zorana Đorđevića, na putu stvaranja prvog nacionalnog tima u novonastaloj državi.
Zoran je trenirao reprezentacije Bangladeša, Filipina, Sudana i Jemena, ali ništa ga nije moglo pripremiti za formiranje tima ni iz čega u najnerazvijenijoj zemlji sveta. U filmu je prikazana prva godina Zoranovog tima, od otkrivanja igrača u divljni do prijavljivanja ovce zvane Šampion za timsku maskotu.
Finansijski krah nastupa kada Južni Sudan počne da gubi novac od nafte, koji čini neverovatnih 98% državnih prihoda. Novca za finansiranje nacionalnog tima sve je manje što dovodi Zorana u konflikt sa lokalnim vlastima zbog njegovog agresivnog i čak diktatorskog stila vođenja tima. Pod ogromnim pritiskom, reprezentacija se takmiči na svom prvom velikom međunarodnom turniru, prevazilazeći prepreke poput malarije, smrti i siromaštva.

Produkcija, režija i kamera: Sam Benstead
Montažer: James Gold
Kompozitor: Jack Carnold
Izvršni producent: Brian Hill, Liesel Evans