Filip Filipović, drugi put, prvi doplivao do časnog krsta

19. januar 2020. 12:30 Gradska hronika Pirot Plus Online

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju Bogojavljanje, jedan od najvećih hrišćanskih praznika. Tradicionalno na ovaj dan u mnogim mestima organizuje se plivanje za časni krst. U Pirotu se za časni krst pliva od 2004. Godine, kada je bilo organizovano na Nišavi. Kasnije je organizacija prebačena na gradsko kupalište.

Pre plivanja za časni krst održane su liturgije u oba pirotska hrama, odakle su litije krenule prema gradskom kupalištu. Spajanje litija bilo je oko 10.30 časova kod pešačkog mosta.

Ove godine za plivanje za časni krst prijavilo se oko 70 Piroćanaca, a brojni građani okupili su se na gradskom kupalištu da ih podrže.

Među brojnim plivačima bila je i jedna devojka. Do časnog krsta prvi je doplivao Filip Filipović, zamenik direktora Sportskog centra.

Filipović drugi put pliva za časni krst i drugi put uspeva da prvi dopliva do krsta. U izjavi za medije rekao je da je najbitnije da se ljudi okupe u velikom broju i smatra da je ovo najlepša akcija Sportskog centra.

Posle plivanja prisutnima se obratio otac Živko Milović čestitajući praznik i ističući da su plivači danas, na ovom hladnom vremenu, pokazali svoju čvrstu veru.

Gradonačelnik Vladan Vasić čestitao je pobedniku i svim učesnicima, poželeo  puno zdravlja i veselja svima i čestitao slavu Sveti Jovan svima koji sutra slave.

Svim učesnicima uručeni su i prigodni pokloni.

Po tradiciji, posle plivanja u prostorijama Sportskog centra Pirot, na Zatvorenom bazenu, priređen je ručak za sve učesnike.