Festival staroplaninskih jela u Temskoj: Sportski centar velemajstor za gulaš!

14. jul 2018. 21:14 Društvo Pirot Plus Online

U selu Temska održana je tradicionalna manifestacija Festival staroplaninskih jela. Manifestaciju su organizovali Mesna zajednica Temska i Turistička organizacija Pirot pod pokroviteljstvom Grada Pirota. Ovo je još jedna gastronomska manifestacija koja svake godine privuče sve veći broj posetilaca. S obzirom da je takmičarskog karaktera učesnici su izlagali staroplaninska jela, sa jedne strane, a sa druge bilo je učesnika koji su pripremali gulaš u kotlićima.

Mnogo vrednih domaćica potrudilo se da što lepše prezentuje starinska jela iz našeg kraja. Iskoristili smo priliku da ih pitamo šta su ovoga puta pripremile, ali i da nam daju neke recepte.

Anita Pančić Manić učestvuje svake godine, a rekla nam je i kako se pravi podrobica.

Dragica Vasić je trpezu pripremala sa unukom Minom. Pored velikog broja jela napravila je i salčiće i rekla nam kako se pripremaju.

Dragica Pavlović učestvuje svake godine, kako kaže, jer želi da se tradicionalna jela održe.

Za pripremu gulaša pobrinuli su se muškarci.

Ekipa Veterinarske klinike Pirot pripremala je pored gulaša i jagnje na ražnju. O njihovom učešću govorio je Dejan Živić, direktor Veterinarske klinike.

Među takmičarima se našla i ekipa Mesne zajednice „8. septembar“. Aleksa Ćirić, predsednik, rekao je da su na vreme počeli sa pripremom gulaša i očekuju prvo mesto.

Sreten Savov, član Gradskog veća, istakao je da je Festival staroplaninskih jela u Temskoj jedna od najvećih manifestacija na teritoriji Pirota i šire i jedina koja gaji ovakvu tradiciju zbog čega je treba održati s obzirom da su staroplaninska jela jako bitna za razvoj turizma.

Tomislav Pančić, predsednik MZ Temska, kaže da deveti put organizuju Festival i da se takmiči 16 ekipa u pripremi kotlića i 20 žena koje su izložile staroplaninska jela.

Posle degustacije žiri je odlučio da pobednik u pripremi gulaša bude Sportski centar Pirot. Drugo mesto zauzela je ekipa Veterinarske klinike Pirot i treće ekipa iz Temske. Kada je u pitanju druga kategorija - staroplaninska jela prvo mesto osvojila je Marija Pavlović, drugo Slavica Džonić, a treće mesto Dušica Đorđević.

Istovremeno u Temskoj se održava Naučno-istraživački kamp koji je počeo pre dva dana i trajaće do 27. jula.