Epidemiološka situacija uobičajena

09. septembar 2013. 10:00 Gradska hronika Pirot Plus Online


Epidemiološka situacija u pirotskom okrugu uobičajena je za ovo doba godine, kaže dr Radmila Zec, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje. Povremeno se javljaju stomačne i mali broj respiratornih infekcija, dodala je dr Zec.


- Kad kažem uobičajena epidemiološka situacija to znači da imamo crevne zaraze jer je pri kraju leto, zatim respiratorne infekcije su u manjem broju, iako je počela školska godina prostorije se provetravaju. U avgustu smo imali porodičnu epidemiju salmonezloze, trovanja hranom. Imali smo i jednu porodičnu epiidemiju tuberkulozom. Za nas dva slučaja povezana u jednoj porodici, kada je u pitanju tuberkuloza jesu manja kućna epidemija, i ono što je važno oboleli su stavljeni pod nadzor. Podsećam da bolesti, kao što je tuberkuloza, u niskim socio-ekonomskim sredinama gde ima loših uslova za život mogu javiti – kaže dr Zec.


Potrebna je posebna pažnja kada je reč o održavanju higijene namirnica i prostora u kome se pripremaju kako bi se izbegle situacije trovanja hranom, napominje dr Zec.


- Važno je istaći da smo u julu imali slučaj botulizma, trovanja usled otrova koji se izluče u konzerviranoj hrani. Iako je leto iza nas treba biti oprezan, trovanje hranom moguće je uvek. Tako da treba napomenuti da priprema zimnice zahteva da voće i povrće bude dobro oprano, jer se dešava da bude kontaminirano ovom bakterijom dok je u zemlji i da se kasnije toksin izluči. Kada primetite podignut poklopac na tegli ili konzervi hrane nikako ne korisitte takve namirnice – dodala je dr Zec.