Ekipe "Gradskog zelenila" ovog leta imaju pune ruke posla

05. avgust 2014. 10:37 Gradska hronika Pirot Plus Online

Blizu 100.000 metara kvadratnih zelenih površina na području grada podeljeno je u tri kategorije, na osnovu kojih se, za pojedine kategorije, utvrdjuje intenzitet održavanja, kaže Djordje Kolić rukovodilac jedinice Gradsko zelenilo JP “Komunalac”. Prioriteti postoje, ali je težnja da se sve površine redovno tretiraju i održavaju, kaže Kolić i napominje da je vlažno vreme posebno pogodovalo rastu trave, tako da su ekipe dodatno angažovane na održavanju travnjaka i leja sa cvećem.

- Vremenske prilike omogućile su radnoj jedinici Gradsko zelenilo JP Komunalac da nastavi planirane aktivnosti. Vreme je pogodovalo bujanju trave tako da imamo učestalije košenje parkovskih površina, kaže Kolić.

Ekipe Komunalca posebno su ovog leta bile angažovane na uklanjanju posledica čestih nevremena, koje su zahvatala naš kraj i okolinu. Zbog pretpostavke da će olujni vetrovi biti sve češći, počelo se sa sanacijom i ukjlanjanjem starog i bolesnog drveća u gradu kako se ne bi dešavali slučajevi da vetar obora stabala čime se ugrožava bezbednost ljudi i objekata.

- Obezbeđivanje javnih površina od pada drveća podrazumeva uklanjanje ili jače obezbeđivanje dotrajalih stabala. Mi redovno, na osnovu sugestija opštinske Komisije, zanavljamo stara i bolesna stabla, sečom i sadnjom novih, i za te namene godišnje nam je opredeljeno oko milion dinara. Zbog obima posla još uvek nismo uspeli da uklonimo još neko granje na Keju, prema Mostu Gazela, ali će i to uskoro biti uradjeno, ističe Kolić.

Od ostalih redovnih aktivnosti Kolić napominje da su u ovom periodu aktuelni radovi u dvorištima pirotskih škola i ističe da se radilo Mlekarskoj školi, OŠ “Sveti Sava”, a veći obim poslova planiran je u OŠ ”Vuk Karadžić”.