Edukativne radionice o finansijskoj kulturi

12. novembar 2013. 07:42 Društvo Pirot Plus Online

U Narodnoj biblioteci sutra počinju trodnevne edukativno zabavne radionice za decu svih uzrasta, koje se realizuju u saradnji sa Narodnom bankom Srbije. Nadica Kostić, direktorka Biblioteke kaže da je ovo prilika da deca saznaju nešto više oznamenitim srbija čiji se portreti nalaze na novčanicama kao i da se upoznaju sa istorijom naionalne valute.

-Najmladji će učestovati u radinonici „ Znamenite ličnosti predstavljene na dinarskim opticajnim novčanicama“. Reč je o novčanoj slagalici namenjenoj učenicima od drugog do četvrtog razreda, sa ciljem da se kod dece razvije strpljenje i koncentracija. Na osnovu slagalice upoznaće se sa znamenitim Srbima čiji se portreti predstavljeni na devet novčanica koje su u upotrebi. Radionice nisu samo edukativnog već i zabavnog tipa – kaže Kostićeva.

Za učenike od petog do sedmog razreda biće organizvoana radionica pod nazivom „Dinar naš novac“, kaže Kostićeva.

-Ova radionica predstavlja dinar kroz istoriju, od srpskog srednjevekovnog pa do današnjeg novca koji korisitmo. Deca putem ovih rdionica treba da nauče nešto više o novcu nego što uče u okviru redovnog školskog programa. Ovom prilikom biće predstavljen i dokumentarni film, upoznaće se sa kovanim i papirnim novcem iz razičitih epoha, što će im sigurno biti interesantno. Za najstariji uzrast, učenike osmog razreda i srednjoškolce predviđena je je radionica „Moj budžet i ja“, gde učesnici sami kreiraju porodični budžet i uče se kako da planiraju i troše novac racionalno – dodaje Kostićeva.

Prva radionica za najmlađe biće sutra u 17 časova na Dečijem odeljenju Biblioteke.