Državno-privredna delegacija Srbije u poseti Turskoj

06. februar 2013. 12:51 Privreda Pirot Plus Online

U periodu od 04. do 06. februara u zvaničnoj poseti Turskoj boravila je državno-privredna delegacija Srbije na čelu sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem. U toku posete delegacije Istanbulu održan je i 12. Poslovni savet Srbija-Turska posvećen mogućnostima za proširenje ekonomske saradnje između dve zemlje. Poslovnom savetu je prisustvovalo oko 50 uticajnih srpskih i turskih privrednika koji posluju u Srbiji i Turskoj. Privrednu delegaciju u organizaciji Privredne komore Srbije predvodio je predsednik Miloš Bugarin.U privrednoj delegaciji Srbije tokom održavanja Foruma boravio je i Dr Dragan Kostić, izvršni direktor Slobodne zone Pirot i Predsednik regionalne privredne komore Niš sa potpredsednikom RPK Niš Nebojšom Bogdanovićem.

Predsednik Nikolić je na Forumu poručio da je Srbija otvorena za Turske investicije naročito za izgradnju infrastrukture, davanje koncesija na proizvodnju energije i pozvao privrednike dve zemlje da sarađuju i razvijaju odnose isto kao što to rade srpske i turske vlasti i da iskoriste Sporazum o slobodnoj trgovini koji Srbija ima sa Rusijom a koji omogućava veliki izvoz robe u tu zemlju. Predsednik je privrednicima još poručio da će Srbija uraditi sve da otkloni birokratske probleme koji postoje i da suzbije kriminal i da će investitori imati podršku u kabinetu predsednika Srbije kao i u Vladi.

Forumu su prisustvovale kompanije koje posluju u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije, firme koje se bave proizvodnjom vozila, nameštaja, papira, kao i one iz oblasti transporta, logistike i informacionih tehnologija.