Drugi o nama! Pola veka kasnije Metalac u košarkaškom Pirotu ponovo nadigran

19. januar 2021. 12:08 Sport Pirot Plus Online

Posle nešto manje od  pola veka valjevskoj košarci dogodio se Pirot.

Grad na tri reke, znan po peglanim kobasicama, pirotskim kačkavaljem, specijalitetima i đakonijama kakvih nema na svet. Grad ćilima, najlepših i najvatrenijih žena,  raskršće Evrope i Azije, Grad ljudi svih generacija sa dušom i srcem.

Grad domaćina i prijatelja kakvih je malo na svet.

Pirot je u svetu sporta  nadaleko znan po fudbalu, igrasmo baraž pre četvt veka. Konačno pola veka kasnije po ponovo  prepoznatljivom košarkaškom klubu. Pirot ima  svoj hram sporta, modernu i funkcionalnu  sportsku  dvoranu.

Sinoć su posle pola veka, za razliku tada u Druge  lige SFRJ, igrali, ovoga puta u  KLS, Pirot i  Metalac. Scenario isti kao i daleke 1971, s tim što Pirot danas ima modernu sportsku dvoranu, a Valjevo SAMO 50 godina privremenu halu sportova 15.septembar. Metalac je te sezone u proleće 1972. ušao u elitu, najjaču ligu u Evropi.

Posle Pirota Valjevo preko noći pokrilo otvoreni sportski stadiončić. Na konstrukciji fabričke hale iznikla je hala sportova. 

Sinoć su akteri bili momci mahom rođeni u 21. veka, mada je bilo i onih  iz  20-og veka.

Pirot  je meču sezone u svom hramu sporta i košarke naravno, poput  predbogojavljenske mećave zatrpao koš gostiju.  Jasno i zašto je  bio baš tako sportski nemilosrdan. Borba za goli život i opstanak u KLS priznaje samo pobednike.

Metalac nije ponovio igru iz Kraljeva, od prošle srede  kada je takođe u novoigrađenoj sportskoj lepotici kraj Ibra  razbio  Slogu. Malobrojni srećnici na tribinama, ali i  tv auditorjum  je videli su u Kraljevu   repriizu okršaja i daleke 1989.godine.

Ikicinu (trener je bio Ilija Illić)  armadu su na terenu do pobede predvodili Vladmir Đokić i Rade Simić- Simbe, danas dva svetonika srpske i valjevske košarke, jedini put slavila do ove 2021. u Kraljevu.

Tri utakmice  za 7 dana, odnosno neverovatnih 11 od 5.decembra do sinoć nije odigrao niko osim KK Metalac u Srbiji.Čak su i  evroligaši imali više lufta.

Za silovanje zdravog razuma kriva je, naravno  korona, a   možda i  još neko.

Samo da se zna košarka se  igra  iz dva ključna razloga.

Ljubav  je faktor X kao i  faktor  publike. Ljubav  nam niko ne može oduzeti, a publika je zarad  brige o zdravlju  proterena sa tribina.

Službena lica  su u punom broju, sa zadatkom da prepoznaju "faulove", kad ih ima, ali  i kad svoje pripisuju drugima. Imaju i dodatnu obavezu da broje, što se ne broji.

Kontrola maski i brojanje svedoka, na utakmicama se posebna obaveza, jer zdravlje je na prvom mestu.

Na (ne)sreću odvažni ih i popiškiše, pa se narod polako vraća na "mesto zločina".

Vratimo se sinoćnoj utamici.

Pirot je više želeo pobedu, imao pobedničku hemiju, i dominirao. Videli smo ponovo u svom elementu nekadašnejg  kapitena Metalca Đukana Đukanovića, odličnog i  kao i uvek hitrog i borbenog, posvećenog igri svog tima. Sreća i zdravlje mu od Boga!

Pirot je (ne)očekivano imao je i podršku sa tribina

 Gosti iz Valjeva, su samo u 3/4 bili  na kratko bili  svom ritmu. Ekspresno su  ih ukočile   sopstvene  greške. Prijatelji "duvači" su naravno imali svoj "šou tajm". Viđeno je na tribinama i  lice kome je do juče Metalac bio život. Danas pri pomenu imena je nešto najodvratnije i najomraženije. Rekoše svedoci, toliko mržnje u pogledu i glasu, ne videše ne osetiše nikada i nigde.    

Sneg je pao,  ostaše tragovi,  potvrđuju dobro znanu istinu, kakav je  ko svako od nas. Ljudsko  i neljudsko se ne daju sakriti.

A da se ne zaboravi. Dugovi  Metalca ostadoše,  i drugi ih vraćaju.

A odgovornost je i dalje u apsu, umesto odgovornih.

Uvek u svakom mraku i tunelu postoji zračak svetlosti, da osvetli put kao i ona sveća, što nikome nije gorela do zore.

Metalac  je pre pola veka imao rivala najvećeg na putu ka najjačoj ligi u u Evropi baš u Pirotu, Vojvodini( dolazi naredne subote da uz tv preno na ARENI igra u Valjevu) i Zemunu.

I uspeo je da ih  sve nadvisi na betonu.

I danas su isti rivali  ponovo "u modi".

Za razliku od Pirota Novog Sada i Zemuna,  Valjevo i dalje ima privremeni objekat. Naredne  2022. godine biće SAMO POLA VEKA, od kako egzistira HALA SPORTOVA 15.SEPTEMBAR.

Dušebrižnicima ime danas najviše smeta. Sve drugo im je potaman.

Živimo  u vremenu kada je sve moguće,  i ništa nije nemoguće.

Valjevo ima GENERALANI PROJEKAT SPORTSKO  POSLOVNOG CENTRA  Vlade Slavice, autora ARENE -  Beograd. Temelj je bio završen 1998. godine. Utvrdiše lažni predstavnici  naroda, u 21. veku da je od bombe NATO zveri, što pade tik pored, za neverovati temelj,  "istrulEo".


Od Tita pa na ovamo uvek u vlasti, i na žalost duplo golo, smisliše "kutiju za cipele" tako nazva ekspert za sportsku infrastrukturu, utemeljeni objekat na polupanom temelju SPC. Baciše za nove temelje 100- 150 miliona NAŠIH dinara. Izgubiše izbore redom svuda, osim u Čajetini, po Srbiju.

Ispadoše iz iz koalacije posle izbora prošlog juna.

Neki novi klinci DANAS imaju šansu kao niko pre njih.  Da ispišu istoriju Grada Valjeva.

Valja odmah zakacati  SAMO na jedna vrata.

Lazare Gojkoviću,  kucaj, znam da smeš, da  možeš i da hoćeš.

 Znam kolko ti je stalo do gasovoda, nove Srbijanke, još najmanje  DVE nove fabrike, auto - puta do "Miloša Velikog", konačno do  ostvarenja poluvekovnog sna nas starijih, ali pre svega 15-ak hiljada mladih što bi neizmenično da pune do poslednjeg od 5.000 mesta( košarka) valjevsku ARENU.

Lazare, prvi korak je tvoj

Od Bogoljavljenja što stiže, do kraja 2022,  Sportsko poslovni centar, sa 5.000 mesta, zatvorenim bazenom i 3.500 m2 poslovnog  prostora biče završen. Koštače  manje za trećinu od fudbalskih stadiona u Zaječaru, Loznici... i  tamo se grade.

Napadaj, Napadaj slogan je navijačke pesme, dobro znane svima.

Sledi ga Lazare, imaš ime slavno, dela te čekaju!

Na ovom linku je istina :

https://www.plusonline.rs/u-ahovskoj-partiji-socek-djoki-pobedili-piro-anci-1

Moj uvaženi kolega Neša Paun, bozobrazno hrabra novinarčina starog nepoderivog i neponovljivog kova Nenad Paunović, istinoljubac i pravdoljubac bez presedana, vlasnik radija i portala Pirot Plus  je na svojh način doživeo derbi dva  velikana srpske košarke u svom Pirotu, dokičio koliko je bitan trenutak radosti u svakome od nas.

Izvinjenje za uskraćeno druženje za nezobarav, je javno, upućujem ga ljudski!

Neša je pokazao da ono što radi sa svojim saradnicima ima svoj cilj i svrhu.

Novinarski stručno, časno i odgovorno radi, i ostaje uvek što smo zajedno bili,  svetionik istine. Pored pravde,  ljubavi, posvećenosti, odgovornosti,  i naravno sreće i zdravlja, čuvamo na naš  SVOJ način dostojanstvo devastirane, danas profesije pretvorenje u  dobošaranje i laž.

A, druženje neće izostati, u Pirotu i u Valjevu i to već naredne jeseni kada ćemo imati čime da se pohvalimo.

Do skorog  viđenja u Pirotu ili u Valjevu, Na radnom zadatku, a posle zna se gde i zašto.

Srećno nam bilo.

Živeli!

Da mi Valjevci konačno gradimo naš hram sporta!

Da Metalac sa podrškom Krušika, Gorenja, Austroterma, Valija... a i Pirot sa vetrom  u leđa svog Tigra-Mišlena, D Kompanija, Mirolje... korača  ka Evropi, iako su ruku na srce, bliži geografski i Evropi i Aziji.

Za Sedmu silu nikada nema predaje, to mora da se zna.

Boriće se i izboriti za bolje sutra Srbije!

Da  mladost i deca dobiju  i koriste svoju šansu da postanu  i ostanu pobednici!

Tekst preuzet sa sajta mojsvetsporta.net