Dr Radmila Zec: Organizovani skrining u cilju smanjenja smrtnosti žena od raka grlića materice!

21. januar 2020. 10:15 Društvo Pirot Plus Online

Srbiја se i dаljе nаlаzi u grupi еvrоpskih zеmаljа sа nајvišim stоpаmа оbоlеvаnjа оd rаkа grlićа mаtеricе, nа pеtоm je mеstu u Еvrоpi, pоslе Lаtviје, Bоsnе i Hеrcеgоvinе, Еstоniје i Mоldаviје. Tакоđе, nаšа zеmljа sе i pо umirаnju nаlаzi nа pеtоm mеstu u Еvrоpi, pоslе Rumuniје, Mоldаviје, Bugаrsке i Litvаniје.

U Pirotskom okrugu, u Dispanzeru za žene skrining program raka grlića materice sprovodi se od 2014. godine. Ciklus traje tri godine, tako da je ova 2020. godina, prva godina trećeg ciklusa pregleda, kaže dr Radmila Zec, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje Pirot. 

Prema podacima iz Populacionog registra za rak, u Pirotskom okugu u 2017. godini registrovano je 11 novoobolelih žena, dok je 1 umrla, u 2016. 16 novoobolelih, umrle 3, u 2015. godini registrovano je 12 novoobolelih žena, a umrla je 1 žena, ( u 2014.g. obolelo je 9 žena, u 2013. obolelo je 7), što je evidentno smanjenje u odnosu na 2012. godinu kada je obolelo 16, a umrlo 5 žena.

Doktorka je saopštila rezultate organizovanog skrininga u 2019. godini

Jedna od mera prevencije je imunizacija protiv humanog papiloma virusa, ali ne isključuje potrebu za obavljanjem preventivnih pregleda budući da postojeće vakcine ne štite od svih tipova HPV.

Centar za prevenciju Doma Zdravlja Pirot obeležava  Evropsku nedelju prevencije raka grlića materice svake godine nizom aktivnosti, sve u cilju podizanja svesti naših žena o ovoj opakoj bolesti.

Ove godine u okviru akcije koja će se održati u sredu 22. januara  u Centru za prevenciju sa početkom od 11,30h do13h, gde će se pored redovnih aktivnosti kao što su  merenje krvnog pritiska,nivoa šećera u krvi, određivanje BMI, skrining za kvs,skrining za depresiju,skrining za dijabetes, anketni upitnik  za ishranu, održati i predavanje i biće prikazan edukativni film ”Prevencija raka grlića materice”, podela edukativno-promotivnog materijala I pružanje saveta u toku akcije.

Lekari na terenu u toku nedelje održaće predavanja za stanovništvo u selima na temu ”Prevencija raka grlića materice” u matičnim ambulantama.