Doveden u pitanje rad Gradskog kupališta

11. jul 2012. 13:48 Društvo Pirot Plus Online

Broj posetilaca na Gradskom kupalištu, već dve nedelje obara sve rekorde. Sa velikim brojem kupača opada i kvalitet vode na kupalištu, što zahteva redovno prelivanje vode. Nenad Djordjević, direktor Sportskog centra, kaže da je nenajavljeni remont drugog, uz najavljeni remon prvog agregata Hidroelektrane, onemogućio da se voda na Gradskom kupalištu menja kako je predviđeno što dovodi u pitanje redovno funkcionisanje kupališta u narednom periodu.

-Na žalost, iz Hidoelektrane nismo dobili nikakav zvaničan dopis. Saznali smo da je remont počeo pre nekoliko dana. Sada smo u prilici da s jedne strane imamo veliki broj kupača i voda se brzo prlja, s druge strane, iz Zavoda za javno zdravlje smo dobili naredbu da se pojača dotok vode u kupalište i intezivira izmena vode, tako da uvek bude prelivanje u odvodne kanale. Voda je trenutno prešla iz I u II kategorij. Vode za dotok ima za još nedelju dana, a Hidroelektrana je najavila da do početka avgusta neće biti novog priliva što može dovesti do toga da voda pređe iz II u III kategoriju i ukoliko nema novog priliva vode kupalište će prestati sa radom u vreme najvećih vrućina- kaže Đorđević

Djorđević kaže da Ugovor sa Hidroelektranom predviđa konstantno snabdevanje vodom kao i da nije očekivao probleme. Filip Filipović , zamenik direktora Sportskog centra kaže da je za 5 godina koliko Sportski centar upravlja gradskim kupalištem za uređenje uloženo oko 30 miliona dinara. I ove godine ispoštovane su standardne procedure i kupališna sezona počela je na vreme, ističe Filipović.

Maksim Marković, zamenik direktora Hidroelektrane za održavanje kaže da su akumulirane količine u kompenzacionom bazenu 1 dovoljne za 2 do 3 nedelje kao i da očekuje da remont na agregatu 2 bude završen za desetak dana.

-Što se tiče naših obaveza prema kupalištu, kako je popularno nazivan kompenzacioni bazen 2 , mi imamo obaveze po sporazumu sa opštinom da obezbeđujemo dovoljne količine vode, i to i činimo, ni u jednom momentu nismo odstupili od te obaveze. Trenutno je kompenzacioni bazen 1 pun do vrha, kao i odvodna vada , a za desetak dana biće završeni radovi i na agregatu 2 tako da ne vidim u čemu je problem. Voda je čista u kompenzacionom bazenu 1 ona se zagadi u kompenzacionom bazenu 2-kaže Marković.

Predstavnici Sportskog centra na osnovu iskustva iz radnijih godina, napomenuli su, da voda u kompenzacionom bazenu 1 u periodu dužem od nedelju dana gubi na kvalitetu.