Dodeljene nagrade na Festivalu "Joakim Vujić"

02. novembar 2020. 09:36 Kultura Pirot Plus Online

Na upravo završenom 56. Festivalu "Joakim Vujić" u Vranju višestruko je nagrađeno ostvarenje Narodnog pozorišta iz Leskovca „Svici“.
Ova predstava je dobila nagradu za najbolju dramsku predstavu u celini, zatim nagradu za najbolju režiju koju potpisuje Кsenija Кrnjajski. Nagrada Suni Кažić dodeljena je za najbolji kostim, a Radomiru Stamenkoviću za dizajn svetla.
Ravnopravne nagrade za glumačka ostvarenja dobili su Nataša Stanković, Bojan Veljović i Petra Dimitrijević svi za uloge u predstavi leskovačkog pozorišta "Svici".

Žiri Festivala za najbolju scenografiju proglasio je delo Gorana Stojčetovića za predstavu "Ako se probudiš ili kao da je važno", rađenu u koprodukciji leskovačkog i Narodnog pozorišta Priština. Nagrada za najbolju muziku otišla je u ruke Branku Džinoviću za predstavu "Dva viteza iz Verone", Šabačkog pozorišta. Za glumačko ostvarenje nagrađena je i Marina Perić Stojanović za ulogu u predstavi "Ženidba i udadba" Кnjaževsko serpskog teatra iz Кragujevca. Nagradu za najboljeg mladog glumca dobila je Anica Petrović za ulogu u predstavi " Nečista krv".
Specijalnu nagradu dobio je glumački ansambl vranjskog Pozorišta "Bora Stanković" za predstavu " Nečista krv“. Nagrada okruglog stola po oceni kritičara festivala pripala je predstavi" Ako se probudiš ili kao da je važno" Narodnog pozorišta Leskovac i Priština.

Žiri 56. Festivala "Joakim Vujić" u Vranju, radio je u sastavu: Valentin Vencel, direktor novosadskog pozorišta, prof dr Vlatko Ilić profesor na FDU u Beogradu i Slobodan Ljubičić, glumac Užičkog pozorišta. Sve odluke, kako stoji u saopštenju organizatora, donete su jednoglasno.
Večeras u 20 sati u čast nagrađenih, pred vranjskom publikom, biće komad “Vlast i njena opozicija”, koji je po tekstu Nebojše Romčevića, režirao Egon Savin, sa glumačkim ansamblom Narodnog pozorišta iz Niša. Ovo pozorišno ostvarenje ujedno će i zatvoriti festival.

Tekst i foto RTV Vranje