Dodeljene nagrade i priznanja XXI Salona knjige i grafike Pirot

22. februar 2020. 14:53 Kultura Pirot Plus Online

Na XXI Salonu knjige i grafike danas su dodeljena sajamska priznanja i nagrade. Ujedno su objavljena i imena nagrađenih na Konkursu Doma kulture za najbolju kratku priču.

Prisutnima se najpre obratio direktor Doma kulture Miško Ćirić, koji je rekao da je još uvek rano da se govori o rezultatima sajma, jer sajam traje još tri dana ali da su organizatori zadovoljnji dosadašnjom posetom. Ćirić je posebno istakao da su ovogodišnje promocije izazvale do sada najveće interesovanje posetilaca

Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić rekao je da je i ovaj Sajam opravdao očekivanja. Zahvalio se izlagačima koji učestvuju na Sajmu i čestitao svim nagrađenima

Najpre su dodeljene nagrade za kratku priču Pirota. Član žirija  književnik Vule Žurić rekao je da zadatak nije bio lak, jer je stiglo više od 200 izuzetno dobrih i kvalitetnih priča.  Imali smo sreći da izaberemo ne najmanje loše, već zaista dobre priče, rekao je Žurić. Pored njega članovi žirija bili su i književnici Goran Gocić i Dejan Stoiljković.

Prva nagrada u iznosu od 20.000 dinara osvojila je priča „TE DEUM LAUDAMUS pod šifrom „КNJIGA POD JASTUКOM“, autora Ivana Stamenkovića iz Niša, druga nagrada u iznosu od 15.000 dinara pripala je autoru Daliboru Filipoviću iz Pirota za priču “MRAК“ pod šifrom „GILDEJNOVO PERO“ i treća nagrada u iznosu od 10.000 dinara pripada autoru Vladimiru Ilievskom iz Skoplja za priču „КAD SU GORELE VARDAROVE ZASTAVE“ pod šifrom „PREDEJANE“.

Imena dobitnika Sajamskih nagrada i priznanja objavila je Nadica Kostić, direktorka Narodne biblioteke. O ovim nagradama odlučivao je žiri u sastavu Nadica Kostić, Suzana Jovanović, Ljubiša Ćirić i Aleksandar Šarović.

Obrazloženje odluke Žirija XXI Salona knjige i grafike

Nagradu ŠARA za najbolji estetsko-tehnološki tretman knjige dodeli izdavačkoj kući DATA STATUS – čije knjige ne retko predstavljaju neponovljivo i neverovatno iskustvo za čitaoce svih uzrasta a pritom se ne manja pažnja poklanja i kvalitetu i izgledu izdanja.

Nagradu LOZA za najbolje pojedinačno izdanje koje afirmiše knjigu u užem ili širem smislu, ove godine dobija izdavač – PROMETEJ, izdavač poznat po vrhunskim istorijskim knjigama, za više svojih izdanja: Jelovnik Nikole Tesle Predraga Puzića, Ratni dnevnici 1912- 1916 Stanislava Кrakova i Dahijska vremena na Кosovu i Metohiji 1878- 1899 Slaviše Nedeljkovića.

Ove godine nagradu 21. Salona knjige i grafike SVETI TRIFUN za kompletnu produkciju kao doprinos književnosti, umetnosti ili nauci dobija izdavačka kuća SEZAM BUК, izdavač koji s pažnjom pristupa svakom naslovu, trudi se da ne podleže hiperprodukciji, nastojeći da dosegne do čitalace svih uzrasta - pod sloganom Uvek

Ivan Stamenković, Nišlija koji radi u pirotskoj Visokoj školi za obrazovanje vaspitača zahvalio se na nagradi i rekao da mu je zadovoljstvo veće kada je čuo ko su članovi žirija, s obzirom da se radi o priznatim književnicima. Kuriozitet je da se Stamenković desetak godina unazad bavi pisanjem romana, priče je prestao da piše ili veoma retko, a ovu nagrađenu priča napisao je pre skoro dvadeset godina. 

Za danas, subota 22. februar,  su na Salonu predviđene dve promocije

17:00 Dejan Stojiljković – „Кonstantinovo raskršće“
18:30 Promocija romana „Yugoslav“ Ane Vučković Denčić. Učestvuju: autorka, Srđan Srdić i Vladimir Arsenić

17:00 Dejan Stojiljković – „Кonstantinovo raskršće“
18:30 Promocija romana „Yugoslav“ Ane Vučković Denčić
Učestvuju: autorka, Srđan Srdić i Vladimir Arsenić