Do sada samo dve prijave za direktore javnih preduzeća

30. avgust 2013. 12:23 Lokalna samouprava Pirot Plus Online


Novim Zakonom o javnim preduzećima, usvojenom u decembru 2012, predviđeno je da se direktori u ovim preduzećima biraju javnim konkursom, a obaveza je bila da se konkursi raspišu do kraja juna 2013.


U opštini Pirot konkurs je raspisan za izbor direktora u četiri javna preduzeća, u JP ”Komunalac”, JP “Vodovod I kanalizacija”, Direkciji za izgradnju opštine Pirot I JP “Gradska toplana”.


Konkurs traje do ponedeljka 2. septembra, a do sada su Opštinskoj upravi predate dve prijave, kaže u izjavi za Portal Plusonline Dejan Živković, načelnik Opštinske uprave, koji je ujedno i predsednik Komisije za izbor.


- Iako su do juče pristigle samo dve prijave na konkurs, danas i u ponedeljak očekujem da pristigne desetak, možda i više prijava. Po isteku roka, prema utvrdjenom planu rada Komisije, biće organizovano testiranje svih kandidata iz oblasti Zakona o komunalnim delatnostima, Zakona o javnim preduzećima i Zakona o lokalnoj samoupravi. Pored ovog testa, koji će kandidati polagati pismeno, bodovaće se i njihovo vidjenje programa rada preduzeća za koje konkurišu, kaže Živković


Celokupni postupak, koji je u nadležnosti Komisije, trebalo bi da bude završen do 15. septembra, kada će celokupni materijal sa zapisnikom o bodovanju i rang listoma kandidata za sva četiri preduzeća, biti predat Opštinskoj upravi


- Opštinska uprava će spremiti nacrte odluka koje će se naći pred odbornicima lokalnog parlamenta na prvoj narednoj sednici Skupštine, koja će najverovatnije biti održana krajem septembra. Time će izborni postupak oko imenovanja direktora u ovim javnim preduzećima biti završen, napominje Živković.U izbornom postupku, kanditati na odluku komisije nemaju pravo žalbe. Kada je u pitanju konačna odluka SO Pirot o imenovanju direktora, svim kandidatima koji su učestvovali biće dostavljena konačna odluka, na koju imaju pravo žalbe pred Upravnim sudom, kaže Živković.


Zakonom je predvidjeno da od tri ponudjena kandidata, Skupština bira jednog koji ne mora da ima najveći broj bodova na testu, odnosno kandidata koji je najbolje rangiran. To je prema Živkovićevim rečima, jedan od nedostataka, ovog Zakona, koji je u svakom slučaju pomak u odnosu na prethodni period, kada se direktori nisu birali na konkursima.