Dimitrovgrad: Konkursi za razvoj poljoprivrede

23. avgust 2013. 09:45 Dimitrovgrad Pirot Plus Online

Fond za razvoj poljoprivrede opštine Dimitrovgrad raspisao je tri konkursa za podsticaj razvoja poljoprivrede. Aleksandar Igov, član Opštinskog veća, resorno zadužen za ovu oblast, kaže da je jedan konkurs za podelu priplodnih junica, drugi za subvenciju kamate za namenske kredite i treći za projektnu podršku izabranih projekata koji su u cilju razvoja poljoprivrede i unapređenja poljoprivredne proizvodnje.


- Nastavljamo tradiciju započetu pre nekoliko godina o dodeli kvalitetnih junica i ponovo ove godine sa opštinskim sredstvima nabavljamo 25 junica i delimo poljopirvrednim proizvodjačima prema utvrđenim uslovima. Ovog puta govorimo ne samo o simentalskoj rasi već i oholštajn-frizijskoj. Opština je ujedno raspisala i konkurs za nabavku junica ove dve rase, koje će biti podeljene proizvođačima – kaže Igov.


Kod projektnog finansiranja opština učestvuje u nabavci opreme, adaptaciji i izgradnji objekata nabavci priplodnih grla sa 50% sredstava dok drugu polovinu obezbedjuju poljoprivrednici. Maksimalan iznos sredstava je 500 hiljada dinara po gazdinstvu, dodaje Igov. Rok za prijavu na sve konkurse ističe u ponedeljak, 26.avgusta, zatim će u roku od 14 dana Komisija, imenovana od strane Upravnog odbora Fonda,doneti odluku o dodeli podsticaja.