Dečija nedelja pod sloganom “Rastemo kao jedno- BOLJI SMO ZAJEDNO”

28. septembar 2012. 11:12 Društvo Pirot Plus Online

Prva nedelja u oktobru u čitavom svetu i kod nas posvećena je deci. Ove godine Dečija nedelja se održava kao deo šire nacinalne kampanje pod nazivom “Bolji smo zajedno”, a posebna pažnja posvećuje se inkluziji i promociji prava dece sa smetnjama u psihofizičkom razvoju. U skladu sa tim ovogodišnji moto Dečije nedelje glasi “Rastemo kao jedno-BOLJI SMO ZAJEDNO”

Svi mediji, u ponedeljak, 1. oktobra, prvim jutarnjim vestima podsetiće na Konvenciju o pravima deteta i najaviti Dečiju nedelju. U svim školama, prvi školski čas počeće podsećanjem na sadržaje Konvencija o pravima deteta. U ponedeljak je na programu i druženje dece sa Predsednikom Opštine, prvim zaštitnikom njihovih prava. Do nedelje 7. oktobra uvek sa novom porukom deca će aktivno učestvovati u svim manifestacijama u cilju afirmacije njihovih sposobnosti.

Utorak 2. oktobar je Dan za dečije stvaralaštvo. Deca će učestvovati u likovnim i literarnim radionicama u svim predškolskim i osnovnoškolskim ustanovama. Radionice su takmičarskog karaktera o temi ovogodišnje Dečije nedelje. Najbolji radovi biće nagradjeni na Književnoj večeri koja će biti održana u petak 6. oktobra. U OŠ “8 septembar” predviđena je promocija prve knjige jednog četvrtaka pod nazivom “Iz srca deteta, do celog sveta” .

Sreda 3. oktobar je Dan za dobrotu. Obilazak bolesne dece na dečijem odeljenju u bolnici planiran je za 10 časova. Tom prilikom deci će biti uručeni pokloni. Predstava na engleskom jeziku “Wellcom”, za učenike prvog razreda biće održana u medijateci OŠ “Sveti Sava “ u 12 h.

Četvrtak 4. oktobar je Dan za dečija prava. U svim osnovnim školama kao i PU “Čika Jova Zmaj”, biće održana rođendanska žurka za učenike prvog razreda. Radionice o dečijim pravima i obavezama u OŠ “Dušan Radović” realizovaće učenici prvog i drugog razreda u prostorijama škole u 11.30. PU “Čika Jova Zmaj” u periodu od 9 do 12 sati organizuje odlazak dece iz prirpemno predškolske grupe na Staru planinu. U istom periodu na sportskim terenima pored Tehničke škole ostale grupe Predškolkse ustanove učestvovaće u sportskim aktivnostima.

Petak 5. oktobar je Dan za druženje. U OŠ “Vuk Karadžić” biće organizovano književno veče, u 18.30, gde će biti čitani nagrađeni literatni radovi i biće priređena izložba nagradjenih likovnih radova na temu slogana ovogodišnje Dečije nedlje.

Subota 6. oktobar - To smo mi-Stvaralačke aktivnosti dece sa svojim roditeljima

Nedelja 7. oktobar - Budimo porodica- Izleti i šetnje roditelja i dece sa stvaralačkim i sportskim aktivnostima.