Deca uživala u druženju sa Nikoletom Novak

15. oktobar 2021. 12:15 Kultura Pirot Plus Online

Na dečijem odeljenju Narodne biblioteke Pirot danas je upriličeno druženje dece sa poznatim piscem Nikoletom Novak.

Nikoleta Novak je veterinar, ali se paralelno sa tim bavi i pisanjem za decu i mlade. Do sada je objavila mnogo knjiga: ilustrovani priručnik “Upoznajmo kućne ljubimce”, romane “Tako mi je pričao Budimir”, “U potrazi za Budimirom”, “Tesa, mala ballerina”, “Poziv”, “Zvali su me...”, ediciju slikovnica “Jedan dan sa životinjama”, “Priče iz šume”, “Prijatelji iz savane”, “Кad su mali veliki”, priručnike za tinejdžere “Кad si meta puberteta: samo za devojčice” i “Кad si meta puberteta: samo za dečake”.

Zabeležili smo atmosferu kada je jedna grupa učenika Osnovne škole “Vuk Karadžić”, četvrti razred, razgovarala sa piscem o njenom stvaralaštvu, ali i o životinjama, s obzirom na njenu profesiju, što je deci bilo posebno zanimljivo.

Posle druženja sa prvom grupom dece Nikolina Novak je u izjavi za portal Pirot Plus onlajn istakla da su deca bila divna, otvorena za saradnju i vrlo radoznala, a posebno je oduševljena podatkom da mnoga od njih učestvuju u Čitalačkoj znački.

Kada je reč o njenom stvaralaštvu Nikolina Novak objašnjava da uživa dok piše za decu jer voli da se druži sa njima i od njih crpi inspiraciju. Njen cilj je da se kroz ovakva druženja prilagođava deci kako bi uspela da kroz formu koja je njima prijemčiva upakuje važne poruke koje želi da im prenese.

Inače, Nikoleta Novak je dobitnica brojnih književnih nagrada, posebno za roman “Poziv”.