Dani polja strnih žita. Vidanović: Pšenica u dobrom stanju, vremenski uslovi pogodovali, žetva se može očekivati početkom jula

07. jun 2024. 13:16 Privreda Pirot Plus Online

Na oglednoj parceli u Prisjanskom naselju održani su Dani polja strnih žita, u organizaciji Poljoprivredne savetodavne stručne službe.

Srđan Vidanović iz Poljprivredne savetodavne stručne službe Pirot, kaže da je ogled dobar i da je pšenica izuzetna, iako je setva kasnila. U ogledu je 21 sorta pšenice, dva treketala i četiri ozima ječma, prisutno je šest semenskih kuća. Na osnovu trenutnog stanja, Vidanović ističe da ima potencijala za visok prinos.

Tomica Milić iz sela Činiglavci zasejao je na površini od 1,5 hektar pšenicu, hektar ječam i oko hektar ovas i grahorice. Prema njegovim rečima, za razliku od prošle ova godina je mnogo bolja i pšenica je u izuzetnom stanju.

Vlada Mitrović, regionalni predstavnik Instituta za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu, kaže da je na ovom oglednom polju prisutno njihovih šest žitarica i da su zadovoljni ogledom.

Vladimir Dragutinović iz kompanije Savakop (Svacoop) ističe da su na ogledu tri njihove sorte i da je odlično odrađen ogled.

Manifestaciji Dani polja strnih žita prisustvovalo je oko 40 ljudi, predstavnika semenskih kuća i poljoprivrednika.

Kako je rekao Srđan Vidanović, savetodavac PSSS, s obzirom da je setva kasnila, nastojaće da žetva bude urađena na vreme. Prema njegovoj proceni moguće je da žetva krene početkom jula.