Dani polja kukuruza - U pirotskom kraju očekuje se prinos od tri i po tone po hektaru

15. septembar 2021. 12:49 Privreda Pirot Plus Online

Na oglednom polju Poljoprivredne savetodavne stručne službe u Pirotu danas je održana tradicionalna manifestacija “Dani polja kukuruza”, koja je okupila poljoprivredne proizvođače iz ovog kraja, predstavnike zastupljenih semenskih kuća i predstavnike Poljoprivredne savetodavne stručne službe Pirot.

Ove godine na oglednom polju zastupljeno je 16 sorti hibrida tri semenske kuće.

Predstavnici semenskih kuća u izjavi za medije istakli su dobru saradnju sa Poljoprivrednom službom u Pirotu i naveli kakve hibride imaju u ponudi.

Institut za kukuruz “Zemun Polje” na oglednom polju u Pirotu zastupljen je sa sedam hibrida. O ovome je govorio Nebojša Lazarević, predstavnik ove semenske kuće.

Semenska kuća “Syngenta” ima četiri hibrida na oglednom polju u Pirotu o čemu je govorio Vlada Rajković.

Kompanija “Agrosava” na ovom oglednom polju zastupljena je sa pet hibrida, rekao je pored ostalog Slobodan Sibinović, predstavnik ove semenske kuće.

Srđan Vidanović iz Poljoprivredne savetodavne stručne službe Pirot kaže da je ove godine manji broj hibrida u ogledu, ali su prezadovoljni kako ogled izgleda, s obzirom na nepovoljne vremenske prilike koje su vladale tokom godine.

Vidanović ističe da je teško proceniti kakav će prinos kukuruza biti, ali se nadaju prosečnom prinosu od tri i po tone po hektaru.

Prošle godine u ovom kraju prinosi su bili preko četiri tone po hektaru, ali su i vremenski uslovi bili bolji, rekao je Vidanović.