Danas je Veliki petak

03. maj 2013. 10:22 Društvo Pirot Plus Online


Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju Veliki petak, dan kada je na Golgoti raspet i umro Isus Hristos. Marko Dabić, starešina Tijabarske crkve kaže u pravoslavnim crkvama se na Veliki petak ne služe liturgije, već carski časovi sa čitanjem delova jevandjelja o događajima u dane Stradanja.


- Na Veliki petak ne služe se liturgije, već carski časovi sa čitanjem delova jevanđelja o događajima u dane Stradanja. Na večrnjoj službi iznosi se plaštanica kja predstavlja simbolično samoga gopsoda Isusa Hrista skinutog sa krsta. Nakon službe se tri puta obilazi oko crkve sa plaštanicom koju posle sveštenici drže na ulazu u Crkvu i svi učesnici prolaze ispod nje. Posle toga plaštanica se stavlja na sto koji predstavlja simbolički grob Hristov – kaže Dabić.


Starešina Crkve, Marko Dabić je najavio predstojeće službe povodom praznika.


- Na Veliki petak u ponoć služiće se jutarnja služba, odnosno opelo, pred plaštanicom kada se pevaju pesme i čitaju molitve posvećene opelu Hristovom. Na Veliku subotu u Tijabarskoj crkvi u 7.30 služiće se sveta iturgija Vasilija Velikog a u 12 časova saborno krštenje – kaže Dabić.


Ovaj dan hrišćanske žalosti je i poslednji i najznačajnijih u nedelji Stradanja za sav hrišćanski svet, a njegova smrt je uvod u radost Vaskresenja koji Srpska pravoslavna crkva obeležava u nedelju 5. maja. Liturgije u Tijabarskoj crkvi na Vaskrs biće u 4 i u 9 časova.