Danas je Svetski dan belog štapa

15. oktobar 2012. 12:38 Gradska hronika Pirot Plus Online

Međuopštinska organizacija slepih i slabovidih osoba u Pirotu osnovana je 1956. godine i trenutno broji oko 200 korisnika. Sekretar Organizacije, Nataša Stanković, kaže da organizacija deluje na nivou okruga u cilju poboljšanja kvaliteta života slepih i slabovidih osoba.

[aside]

BELI ŠTAP- NEZAMENLJIVO POMAGALO

Za slepa lica Beli štap predstavlja osnovno I nezamenljivo pomagalo u samostalnom kretanju. On je najpouzdaniji i najverniji vodič slepih ljudi. Beli štap slepom licu u velikoj meri razvija samopouzdanje i sigurnost u sebe. Sa takvom hrabrošću i sigurnošću, lica sa oštećenjem vida odvažna su i usuđuju se da se kreću samostalno bez ičije pomoći. Beli štap predstavlja i vidnu oznaku za slepe. Pozitivna strana vidne oznake je kretanje u saobraćaju, jer vozači mogu uočiti lice sa bezbedne daljine i pravovremeno reagovati. Ovo je jedna od najvažnijih funkcija Belog štapa.

[/aside]

-Socijalni i društveni položaj osoba oštećenog vida je izuzetno težak i naša Organizacija im pomaže kod ostvarivanja svih prava iz oblasti socijalne zaštite, penzijsko invalidskog prava, zdravstvene zaštite i drugih oblasti od značaja za život i rad. Pošto je kod slepih osoba senzorni organ u disfunkciji, njihovi problemi su složeni u pogledu orijentacije u prostoru, koja je važna kako u određenim situacijama ne bi došlo bez povređivanja-kaže Stankovićeva.

Ljiljana Mihajlović, potpredsednica Organizacije kaže da je važno da se slepe i slabovide osobe na vreme uključe u rad organizacije.

-Osobe koje imaju problem sa vidom posle javljanja očnom lekaru upućuju se u nadležnu organzaciju, koja dalje pruža pomoć u ostvarivanju prava i usluga koja su propisana za osobe sa oštećenim vidom-kaže Mihajlovićeva.