Dan polja pšenice VIDEO

14. jun 2013. 15:38 Privreda Pirot Plus Online

Na oglednoj farmi Poljoprivredno savetodavne stručne službe održana je tradicionalma manifestacija Dan polja pšenice.Odziv poljoprivrednika je iz godine u godine sve bolji što ukazuje na sve veću zainteresovanost ratara da čuju najnovija dostignuća u poljoprivredi bilo da je reč o novim vrstama semena ili agrotehnici koja se primenjuje. Prisutne pojoprivrednike i goste iz renomiranih naučnih ustanova pozdravio je direktor Službe Miroljub Vidanović.

Stručni saradnik za ratarstvo u Poljoprivredno savetodavno stručnoj službi u Pirotu Srdjan Vidanović, kaže da je stanje pšenice na oglednim parcelama u veoma dobrom stanju. Bilo bi sigurno bolje da su vremenski uslovi jesenas bili povoljniji. Medjutim, dobar raspored padavina s proleća a pogotovo najnovije padavine su pravi dar sa neba što znatno popravlja situaciju.

Dr Radivoje Jeftić iz Instituta za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad takodje ističe značaj odziva poljoprivrednika koji se sve više interesuju za sorte pšenice i koriste ih na svojim oranicama.On smatra da najnovije padavine veoma dobro utiču na razvoj pšenice i da je kiša pala u pravom trenutku što će se pozitivno odraziti na prinose.