Dan polja kukuruza: U pirotskom kraju solidan prinos, s obzirom na sušnu godinu, u proseku ispod četiri tone po hektaru

14. septembar 2022. 13:08 Privreda Pirot Plus Online

U Pirotu je danas održan Dan polja kukuruza na oglednoj farmi Poljoprivredne savetodavne stručne službe. Na ogledu je zastupljeno 18 hibrida tri semenske kuće - Institut Zemun polje, Agro Sava i Pionir.

Prema rečima Srđana Vidanovića, iz Poljoprivredne savetodnavne stručne službe Pirot, u pirotskom kraju ove godine se očekuje solidan prinos kukuruza, u proseku ispod četiri tone po hektaru, a ogled je izvanredan i očekuje se prinos od desetak tona po hektaru. Vlasnik ogleda je Vojislav Kostić koji je primenio svu potrebnu agrotehniku, što je doprinelo da ogled bude ovako lep, rekao je Vidanović i dodao da je kukurz izdržao sve uslove, iako je godina bila specifična, sa dva sušna perioda tokom vegetacije, zasejani hibridi su dali solidan prinos.

Predstavnici semenskih kuća su ovom prilikom predstavili hibride koji su zasejani na ovoj parceli.

Slobodan Sibinovć, predstavnik Kompanije Agro Sava za jugoistočnu Srbiju, kaže da je ova kuća prisutna u Pirotu sa šest hibrida i da se očekuje solidan prinos s obzirom na sušnu godinu.

Strahinja Lazarević iz Instituta za kukuruz Zemun polje kaže da je na parceli zasejano osam hibrida ove semenske kuće i da su svi hibridi ujednačeni i dobri.

Na oglednoj parceli zastupljena su i tri hibrida semenske kuća Pironir o kojima je govorio Blagoje Kandić, predstavnik Pionira za Toplički i Pirotski okrug.