Ansambl "Venac" sa Kosova i Metohije pred Piroćancima

15. avgust 2021. 11:08 Kultura Pirot Plus Online

Na Trgu pirotskih oslobodioca, ispred Doma kulture, sinoć je održan koncert ansambla „VENAC“- Priština -Gračanica.Ovaj ansambl narodnih igara i pesama Кosova i Metohije osnovan je 1964. u Prištini od strane Ministarstva kulture Republike Srbije kao pokrajinski profesionalni ansambl sa ciljem da očuva i razvija narodni folklor (narodne igre i pesme) i da ispita mogućnosti pronalaženja novih vidova narodne umetnosti.

Do 1993. pod imenom „Šota“, a potom VENAC posle 1999. se nalazi u izbeglištvu u Nišu. Na inicijativu kolektiva se već oktobra 2003. vraća na Кosovo i Metohiju, u Čaglavicu pored Prištine, a od 2008. radi u Gračanici.

Od 2014. kada je proslavio pola veka postojanja VENAC počinje da razmišlja i o svojoj budućnosti. Osnovano je pet Dečijih ansambala kroz škole folklora koje obuhvataju 20-tak mesta na području centralnog Кosova i Metohije. Iste godine osnovan je i Omladinski ansambl u Gračanici, koji u perspektivi obezbeđuje kadar za Ansambl, dok igrači VENCA svoja znanja prenose ovim mladim ljudima. Na taj način VENAC je okupio oko sebe preko 400 mladih umetnika i time se na Кosovu i Metohiji bori i za očuvanje, ali i razvoj folklornog amaterizma kao osnove profesionalne folklorne scene.

Jedan od bitnijih zadataka članova Ansambla VENAC je rad na očuvanju igre, pesme, običaja i tradicije naroda sa Кosmeta i prezentuje ih na sceni. Na svom repertoaru zasnovanom, pre svega, na folklornoj tradiciji ovog podneblja, ima preko 35 koreografija.

Izvor: www.ansamblvenac.rs