ANI PRESS doo PIROT u vreme pandemije! Radili smo časno za medjusobno POVERENJE!

16. maj 2020. 20:02 Plus radio Pirot Plus Online

Lično smatram da to treba da bude obaveza svake institucije koja dobija za svoje poslovanje, delom sredstva iz Gradskog budžeta, tačnije od poreskih obveznika, da kaže narodu i Gradskoj upravi, naravno, šta je radio.

  Juče, 15. maja, posle tačno 2 meseca i 2 dana ( medju prvima smo objavili u Pirotu rad od kuće ) održali smo sastanak Redakcije.

  Dnevni red je podrazumevao analizu rada u vreme pandemije dalji programsko - tehnološki razvoj, pripreme za politički marketing  itd. Neka to budu naša poslovna pitanja.

  Od prvog dana vanrednog stanja svi u Redakciji imali su konkretne obaveze.

  Ljubiša Stojanović je radio kao operativac, novinar na terenu. Poštovao je sve propisane mere, dobili smo akreditaciju iz Vlade Srbije, dezinfikovali sve prostorije , a novinar je imao dovoljno zaštitnih sredstava. Nešto smo dobili od Gradske uprave, tri jakne, jednu je koristio novinar na terenu, druge dve su "dečije"!, Dobili smo po pet –šest maski, rukavice i neku flašicu.

  Svi ostali radili su od kuće. Ponekada, koristili  smo  priliku da odemo na teren. Našli smo izvesne tehničke mogućnosti da sagovornike snimamo. To je zahtevalo detaljnu montažu. Nije bilo dogadjaja koji nismo pratitli. Videli ste.

   Evo podataka.  

   Od Božića, 2019, godine kada su krenuli fejsbuk i instagram, do 23. marta objavili smo 3003 posta, prilogaobjava kako hoćete. Tu nismo računali vikende, verske i državne praznike, godišnje odmore, kada smo bili u smanjenom broju, ili kada je bilo manje dogadjaja , samim tim kada je bilo manje objava.

    U proseku, u tom periodu, novinari su uradili dnevno 7,03  priloga.

  Od 23. marta do juče, 15.maja, za ova 53 dana relizovali smo u proseku, 7,62 priloga dnevno.

   U broj objava nisu uračunate servisne informacije , reklame i oglasi, naravno !!!

   Za sve one koji su pratili naš Portal, ovaj rezultat nije iznenadjenje. Na našem "zidu" kako zovemo centralni deo, koji prima po osam objava, često nije bilo mesta za sve dogadjaje. Morali su da budu "potpoljeni" kako smo govorili. Da budu sa strane.

  Pored toga, uradjeni su programski sadržaji koji su imali i posebne vrednosti. Imali smo i stalne saradnike, veoma uspešne I ozbiljne, Davora Lazarevića, Snežanu i Nenada Lazića, što je kvalitetu Portala davalo raznolikost i posebnu vrednost.

Boldirani kurziv, Cogito ergo sum, Da se ne zaboravi, Presing, Aktuelnosti, Kamera ne miruje, Vaš foto za naš Pirot, Stavovi, Čitalac reporter, Korona vrus, programski su sadržaji koji su pokazivali naša nastojanja da budemo što aktuelniji i zanimljiviji .

Da dodamo i šta smo uradili od projekata na Konkursu Grada Pirota za projektno finansiranje. Poslali smo dva projekta za koje smo čuli da su stručna lica u Komisiji ocenila veoma kvalitetnim.

Tokom jedne godine, za postojanje naše Informativne kuće  Ani press, u zavisnosti od plana, mogućih investicija u predajnike, miksete, kompjutere, kamere, potrebno je izmedju sedam i osam miliona. Osim troškova, otplaćujemo i kredite, pozajmice.

Naši izvori prihoda su sredstva sa Konkursa za projektno finansiranje, eventualno sa Konkursa Ministarstva kulture, od marketinga ( što je u Pirotu veoma teško) i od saradnje  sa "Naxi  nacional  mrežom". Zakup Komunalcu plaćamo po istoj ceni, kao I Kinezi !

Uostalom jednog dana ćemo objaviti izvode i biće vam jasno. Žarko bi želeli da to urade I drugi. Da vam pokažu ko za potrebe javnih preduzeća i još nekih ustanova radi sajtove, ko radi kalendare, fotografije za bilborde, prospekte, neke filmove.

Ovo pominjemo koliko je teško obezbediti zarade za šestoro ljudi ( evo kazaću vam, novinari imaju izmedju 36.000 do 40.000 dinara, Nenad Paunović, kao direktor, glavni urednik, novinar, reporter, dakle četiri radna mesta, prima desetak hiljada veću platu.

Za razliku od našeg medija, svi ostali  imaju posebne  direktore , što je naravno njihova stvar. Doduše, neki od njih rade , kao direktor TV Pirot, na primer ! Direktor Pi kanala je uradio jedan serijal ! Sami obezbedjujemo higijenu prostorija.

Kako ne smemo da ćutimo, jer nas posao obavezuje da govorimo, a  kada govorimo, obavezani smo na istinu , to je sve ovo što smo rekli bila naša obaveza.

Za ovu godinu naš Portal Pirot Plus online je od Gradske uprave na Konkursu dobio 1.500.000 dinara, a Pina nc , odnosno Portal PV 1.350.000 dinara. Sajt Pi kanala oko 600.000.

Da se zna, jer trošimo vaš novac!  A vi napravite razliku ko kako radi  i da li je ova razlika uvredljiva po naše novinare ili ne!

Ali, drugi podatak je drastičan. U Agenciji Pina nc radi  jedan čovek, u Medijskoj kući Ani press  radi šestoro. Ako potražite prostorije Agencije  Pina nc ne znam da li ćete ih naći, naše su već više godina u Stevana Sremca bb, na 60 kvadrata.

Na Konkursu Gradske uprave za projektno finansiranje aplicirali smo sledećim projektima :

Naxi Plus radio :  "Drugo doba mladosti"

Portal Pirot Plus online  "Život počinje u mesnoj zajednici"

...............................................................................

Drugi izvor, sredstva koja bi dobili ili ne na Konkursu Ministrstva kulture. U januaru smo poslali pet projekata!   

1.Конкурс за особе са инвалидитетом  – Ани пресс д.о.о. - Накси Плус радио - „Могу и ја,потребна ми је прилика“

2.Конкурс за интернет медије - Ани пресс д.о.о. - Портал Плус онлине - plusonline.rs - „Да 1+1 буде 3 и више“

3.Конкурс за радио - Ани пресс д.о.о. - Накси Плус радио - „Одјек сакривене енергије“

4.Конкурс за медијске садржаје на језицима националних мањина - Ани пресс д.о.о. - Портал Плус онлине (plusonline.rs) - „Пиротски Роми: Живимо за срећу и радост“ – „O pirotska Roma: Živina askalo bahtalipe hem vestipe“

5.Конкурс за медијске садржаје на језицима националних мањина - Ани пресс д.о.о. - Накси Плус радио - „Роми - рођени за песму“ – „O Roma – Bijande askali đilji“

Zašto sam ovo uradio.!!??

Naše nastojanje je da u svemu budemo otvoreni prema vama, da steknete poverenje, da nas znate kako bi nam verovali. U svakom poslu, posebno u ovom našem, važno je poverenje. Odnos izmedju ljudi, pošten stav. Ako je tako, onda ćemo mnogo lakše živeti i raditi i činti sve da svima bude bolje.

Ovo vreme, pogotovo posle ove pandemije, ubedjeni smo, spustiće ljude "na zemlju"! 

Pokazalo je i onima koji su se smatrali nedodirljivim, odvojenim od  naroda, da smo svi jednaki pred sudbinom i da nas priroda neće štedeti ukoliko je napadamo različitim načinima.

Jedno je sigurno, častan, iskren život, odnos medju ljudima, ali i briga za prirodu, za sredinu u kojoj živimo može nas sačuvati i učiniti nas ne samo mirnijim već i bezbednijim.

Mi smo vam "podneli račun" za ove pandemijske dane. Stavili jedino pred vas jedinu moguću istinu iza koje stojimo , obavezujući se time da ćemo nastaviti tako, očekujući da imate POVERENJE u nas !

A to je i najveća ljudska vrednost !