Ambiciozni planovi Toplane u okviru programa KfW 4

25. jul 2012. 11:47 Lokalna samouprava Pirot Plus Online

[aside]U okviru redovnog održavanja sistema, sprovedene su javne nabavke za remont kotlova u kotlarnicama Sud, Bujica I Centrala. Takodje će uskoro početi I radovi na remontu toplodalekovodnih pumpi u podstanici Češalj. Ukupna vrednost ovih radova je oko 6,5 miliona dinara.[/aside]

JP “Gradska toplana” obezbedjuje neophodne tehničke preduslove za početak realizacije programa KfW 4. Radomir Mančić, tehnički direktor Toplane u izjavi za Plus radio kaže da se novi program sastoji iz tri dela. Prvi deo programa podrazumeva nastavak programa KfW 3 u delu centra grada, za sve one objekte koji se toplotnom energijom snabdevaju iz sadašnje podstanice Češalj.

- U okviru programa KfW 3 kotlarnica Češalj povezana je na energanu Senjak I tako postala podstanica, koja je sa energanom povezana novim savremenim toplovodom. Novi program podrazumeva zamenu I postavljanje novim podstanica na ovom potezu, što će omogućiti značajnu uštedu energije, kaže Mančić.

Drugi deo u okviru programa je, prema Mančićevim rečima I najznačajniji za pirotsku Toplanu. Reč je o povezivanju kotlarnice Centrala na energanu Senjak

- Ovim delom programa kotlarnica Centrala, će postati podstanica energane. Toplovod će se prostirati od energane Senjak trasom Drugog ringa, preko budućeg mosta na Nišavi, do Tigrovog naselja. Jedan deo postojećeg toplovoda će se rekonstruisati, uz priključenje novih objekata sa novim podstanicama. To podrazumeva izgradnju blizu 2.000 metara novog toplovoda.

Treći deo program KfW 4 omogućiće povezivanje kotlarnica Bujica i Sud na energanu Senjak.