Ambasador Izraela Jahel Vilan posetio Pirot. Osnovan ogranak srpsko-izraelskog Biznis kluba

02. septembar 2021. 13:07 Lokalna samouprava Pirot Plus Online

Danas je grad Pirot posetio Nj.E. Jahel Vilan, ambasador izraela. Po planu i programu, na početku posete sastao se Vladanom Vasiće, gradonačelnikom Pirota u njegom kabinetu. 

Razgovarali su o sličnostima koje grad Pirot ima sa gradovima u Izraelu, ali i o budućoj saradnji. Vasić je ambasadora upoznao i sa razvojom Pirota na polju ekonomije, turizma i infrastrukture. 

Nakon sastanka, Vasić je izrazio i zadovoljstvo što će se u Pirotu osnovati ogranak srpsko - izraelskog Biznis kluba čije je sedište u Nišu, a biće potpisan i sporazum o saradnji sa našom Privrednom komorom. 

Ambasador Vilan izrazio je zadovoljstvo zbog posete Pirotu i rekao da su nakon sastanka svi zaključili da ima potencijala za saradnju kroz turizam, IT tehnologije i prečišćavanja vode. Srbija i Izrael dele prijateljske odnose, ali, kako kaže, taj nivo još uvek nije dovoljno reflektovan kroz trgovinske i ekonomske odnose. 

Nakon Gradske uprave, delegacija je u pratnji gradonačelnika Vasića i njegovih saradnika, posetila JP "Vodovoc i kanalizacija".

Nakon sastanka i razgovora u prostorijama ove firme, sa direkorom Zoranom Nikolićem, uputili su se ka selu Krupac, do postrojenja za preradu vode koje je pre desetak godina izgradjeno, po Izraelskoj tehnologiji. 

Kako je rekao Zoran Nikolić, direktor Vodovoda, ovo postrojenje besprekorno funkcioniše već 10 godine i svi kvaliteti i standardi prečišćavanja su ispoštovani. 

Kvalitet života meštana sela Krupac, znatno se poboljšao u poslednjih 10 godina, nakon izgradnja postrojenja za prečišćavanje vode, iako su stanovnici bojkotovali izgradnju, priseća se Vasić. 

Ambasador Izraela, nakon obilaska postrojenja rekao je da se u njemu ogleda dobra saradnja dveju zemalja, koja će i u budućnosti biti nastavljena kroz različite projekta. 

Ambasador Izraela, svoj boravak u Pirotu iskoristio je i za obilazak Spomenika Jevrejima stradalim u Drugom svetskom ratu.