Štab za vanredne situacije grada Pirota usvojio niz mera u cilju sprečavanja širenja koronavirusa

16. mart 2020. 16:30 Korona virus Pirot Plus Online

Na sednici Štaba za vanredne situacije koja je održana danas na poziv gradonačelnika i komandanta Štaba, Vladana Vasića razgovaralo se o stanju na teritoriji grada Pirota i merama koje treba preduzeti u cilju sprečavanja širenja korona virusa. Pored članova Štaba sednici su prisustvovali članovi Gradskog veća, direktori javnih preduzeća, predstavnici Opšte bolnice , Doma zdravlja i apotekarskih ustanova.

Pored ostalog je zaključeno, u skladu sa republičkim merama, da vrtići škole, sportski klubovi i sportska udruženja ne rade, da uprava grada i ustanove kulture redukuju rad sa strankama, rad kafića i restorana bude ograničen od 10 do 20 časova, da se redukuje gradski i prigradski saobraćaj ,a da će gradska uprava formirati kol centar u roku od dva dana na koji se građani mogu javljati. Telefoni su o10 305 567 i 305 577.  Javna preduzeća će raditi prema ustaljenom planu, rekao je pored ostalog gradonačelnik Pirota, Vladan Vasić.

Epidemiolog, dr Radmila Zec, će, prema zakljucima Štaba za vanredne situacije, redovno obaveštavati medije o aktuelnoj situaciji u Pirotskom okrugu. Ona je istakla da je epidemiološka situacija promenljiva iz sata u sat, a da trenutno registrovanih obolelih od korona virusa u Srbiji ima 55 lica. Na teritoriji Pirota ima četrdesetak osoba koje su u kućnoj izolaciji, a zabeležena su dva najnovija slučaja u Beloj Palanci, lica koja su bili u kontaktu sa obolelim od korona virusa, pokazuju simptome bolesti i nalaze se u kućnoj izolaciji.

U ime Doma zdravlja, dr Milena Dimitrijević, je pozvala na odgovornost, disciplinu i poštovanje svog i tuđeg zdravlja. Neophodno je pridržavati se uputstava stručnjaka i ne dolaziti kod lekara posle prvih simptoma prehlade.

Dr Nebojša Jovanović kaže da je Opšta bolnica u Pirotu kadrovski i meterijalno spremna da odgovori svim zahtevima u cilju sprečavanja širenja koronavirusa. Ima dovoljno sredstava za higijenu a očekuju se nove isporuke neophodnog materijala.

U Pirotu nema registrovanih obolelih od korona virusa