Šta da vam kažem, kad vam je sve jasno! "Sve si je isto"

17. jun 2020. 12:30 Stavovi Pirot Plus Online

Boldirani kurziv (ipak)

Juče na sastanku Redakcije rekao sam koleginicama da  sam razmišljao da od ponedeljka, sve tamo do idućeg ponedeljka, ne dolazim na posao. Da isključim telefon, lap top, da se izopštim iz svih dogadjaja I neki svoj svet pronadjem obilazeći pirotsku okolinu.

Želeo sam da zaćutim  za svaki slučaj, da se ne bi komentarisalo, kao ovih dana. Sit sam tih priča da sam u želji da imate blagovremeno  informacije i jedinu moguću istinu , "dosadjivao" nekim osobama koje su vam inače ostale dužne  informacija ...  Da ne bude da sam unosio novu  paniku, baš  uoči dogadjaja godine u Srbiji.

Nisam to uradio iz prostog razloga što dnevno ima po desetak dogadjaja, danas ih je bilo više, a mi smo u Redakciji bez kolege koji opravdano ne dolazi na posao.

…………………………………………………………………………………………..

 Da bih sačuvao svoje zdravlje, poodavno sam odlučio da ne idem na teren, kako mi to kažemo. Da ne pratim Konferencije za novinare, obilaske funkcionera, da me nema tamo gde su zaposleni u medijima , pored ostalog I zbog toga što su  medju njima većina  koji drže mikrofone , podižu fotoaparate , smatrajući sebe značajnim. Biću svesno nekorektan ili nepravedan, ali posle toliko godina rada, nekako mi je neprijatno da oko sebe vidim neke od njih  koje su direktori ili urednici poslali, pre nego da te mlade ljude nauče osnovnim zahtevima našeg posla. Sve to, uostalom,   početkom sledeće godine "nagradjuje" se  nekim za takav rad  užasno visokim iznosima. Ovo utoliko pre jer gledaoci, čitaoci nisu bili dužni da gledaju, čitaju, mnogo toga što i njima zasmeta.

Na prvi dogadjaj ovih dana  otišao sam u Dragoševu. Ni slutio nisam da će me dočekti namrštena lica mladih koleginica , od kojih mi je jedna pre neku godinu rekla ,,čika Nešo, ako sam nešto naučil od ovog posla, onda je to, dok sam bila na praksi kod vas,,! Sad se ta mlada mama gura u ,,prve redove,, da postavlja pitanja gradonačelniku. Razumite i ovo kako hoćete, ali to jeste istina.

…………………………………………………………………………

Moj novinarski rad poslednjih godina razumeo sam na nešto drugačiji način. Da budem uz vas, da kao nekada u  lavirintu, tragam za  temama  kojima želim da vam pomognem, da pišem Bodirani kako bih, kao novinar  sa nešto "malo"  decenija iskustva, ukažem na neke loše I dobre strane života u ovom gradu.

Naravno poseban trud ovih dana uložile su Sonja i Ivana koje trče "od kzn na kzn" jer svi "igrači"na izbornoj utakmici žele nešto da obećaju. Ma od jutra do večeri.

 Zbog toga sam  juče  u post skriptumu izveštaja iz Izvora napisao da je čovek s fotoaparatom , po ko zna koji put stigao  kad su se kamere pakovale I da će vam, po ko zna koji put napisati izveštaj sa dogadjaja kojem nije prisustvovao.

https://www.pirotskevesti.rs/selo-izvor-dobija-kanalizaciju-vec-se-prikljucilo-vise-od-40-domacinstava/

Zbog toga  sam podigao glas, jer  to  kažu I ove kolege, koje ćute kraj mene, da on retko dolazi, da koristi slike, video materijale kolega po tezgi  sa "velike teve" .

  Šta je tu problem I zašto ističem I zašto jedini podižem glas protiv takvog načina ne rada ! 

     Dosta  je prevara !

 Taj čovek  godišnje dobije  million I 350.000 dinara  vaših para. Ovde ne računam sve drugo što mu kaplje  I onih 10.000 evra a što su mu njemu bliski I "dragi" omogućili. I, šta, zašto da ovaj narod ne zna, šta se iza zidova dogadja I kako neko em tanak novinbarski, em mu je "pamet na drugoj strani" novac dobija  za ovakve I slične priloge, često, ili da od fejsbučara uzima objave ili mu oni, polupismeni pišu tekstove. 

  Kako se to drugačije zove, nedozvoljeno uzimanje para, ili nečija "trgovina uticajem".

 Ajde neću do kraja. Kazaću kad "prodju izbori"! Neću se smiriti ! Jer nije samo on !!

…………………………………………………………………………

E sad,  hoću da vam kažem još dva utiska . O tome ću uskoro detaljnije . sada samo u naznakama !

 Juče  sam bio na uručenju ugovora sportistima. Sašu Nikolića sam  izdvojio jer smatram da je svaki dinar koji će dobiti  ili koji je dobijao, opravdao i opravdavaće I dalje. Čuveni Tadija Kačar  rekao mi je da se skoro na našem ringu nije pojavila takva momčina. Uz Uroša Mijalkovića, hiljadu I prvi put kažem, dvojica jedinih pojedinaca koji zaslužuju puno poštovanje  I vrednovanje.  Naravno,  Uroš je broj jedan, on  u svetskoj eliti, Saša, još uvek mlad tek mu je 18 godina, ide njegovim stopama.

  Medju decom  koja su dobila stipendije I četvoricom košarkaša,  video sam I nju, atletičarku i njenog trenera.  Onaj već pomenuti  "vlasnik" Portala,  koji o ovoj kao I o mnogim drugim oblastima, ne zna skoro ništa, pisao je ili prepisao sa fejsbuka koji uredjuje , da ne trepne šta sve objavi, njen trener,  da je "Dana nacionale"  skoro  u  Tokiju .

 O tome ću pisati narednih dana. Ne samo zbog  "naše Dane"već zbog istine. Naime, treneri mnogih klubova tako rade, nadju novinare koji ne znaju detalje, guraju informacije koje "bacaju" na fejsbuk I tako dobijaju dobre pare. A članovi Komisije , skoro I da ne znaju nešto o brojnim sportovima.

…………………………………………………………………………

 Da bi se čovek sačuvao, ponekada je dobro da sve ne vidi I sve ne čuje.  Kada se Ivana vratila sa dodele ugovora nevladinim organizacijama, po njenom izrazu lica dok je montirala uspeo sam da pročitam nešto što me navelo da tokom popodneva pogledam izveštaj.

   Jeste, bilo je tako!

 Pitanje, dilema, konstatacija, ma šta hoćete – DOKLE SVI ISTI. Da ih ne nabrajam, onaj glumac, onaj drugi s bradicom, ovi  što organizuju zadruge, sekundarne sirovine, baletani, Krupčanke … Dogadjaj mi je osvežila pojava profesora Davora Lazarevića , čije se udruženje istoričara prvi put pojavilo.

   Iskreno, ne znam ko odlučuje o ovim "dobitnicima" a nisu i veliki iznosi, njih dvadeset za dva miliona, ali, zar u Pirotu više nema nekih novih nevladinih organizacija, nekih novih mladih ljudi sa nekim novim idejama. Lokalni plan akcija za decu je izuzetna prilika za prosvetne radnike, pedagoge, psihologe, lekare, za one koji će projektima ostaviti "trag" I biti od koristi deci.

 Tako bar smatram. Kako "smatra" Komisija, videli ste !

 ………………………………………………………………………

 Mislio sam da neću da "kurziviram" do ponedeljka , ali nisam mogao!

Sutra ću vam nešto kazati o sportu, o privatnim klubovima, o roditeljima koji muke muče da finansiraju dečiju ljubav itd. Itd.

    Ovo je Portal za one koji hoće da čitaju ISTINU !