"Pirotski kačkavalj – priča o najpoznatijem srpskom siru", nova knjiga istoričara Davora Lazarevića

22. jul 2021. 11:41 Kultura Pirot Plus Online

Istoričar Davor Lazarević ovih dana završio je još jednu svoju knjigu pod nazivom “Pirotski kačkavalj – priča o najpoznatijem srpskom siru”. Knjiga je nastala kroz projekat Udruženja istoričara, koji je sufinansirala Gradska uprava Pirot, a drugi deo sredstava obezbedio je Istorijski arhiv Pirot, koji je suizdavač zajedno sa Udruženjem istoričara.

Knjiga je već u štampi i očekuje se da za desetak dana bude pred čitaocima. Autor Davor Lazarević je u izjavi za portal Pirot Plus onlajn govorio o sadržaju knjige ističući da je ovo priča o najpoznatijem srpskom siru, jer se radi o brendu koji je uz ćilim nešto što je za Pirot karakteristično i što u poslednja dva veka zauzima značajno mesto u privredi našeg kraja.

Prema rečima autora, pirotski kačkavalj je u periodu između dva svetska rata afirmisan kao najpoznatiji srpski sir i stizao na različite strane sveta, ali i postao izuzetno cenjen proizvod.

Ono što je veoma važno istaći to je da se do Drugog svetskog rata pirotski kačkavalj pravio isključivo od ovčijeg mleka, što se promenilo tek pred kraj 20. veka, kaže Lazarević.

Autor knjige je sa svojim saradnicima u pripremi štiva nastojao da bude prijemčivo široj publici. Knjiga ima naučni aparat, podaci su autentični i bazirani na čvrstoj osnovi. Međutim, kada je reč o statističkim podacima, Lazarević napominje da su suvoparni, zbog čega su morali da sami dolaze do određenih zaključaka, a najveći izazov bio je prikupljanje fotografija.

Knjiga “Pirotski kačkavalj” ima stotinak ilustracija, a tekst je na 120 strana.

Kada je promocija u pitanju, Davor Lazarević je rekao ona zavisi od epidemiološke situacije i nada se da će tokom septembra biti u prilici da je organizuju.