Četvrt veka od pobede "Zajedno"

16. novembar 2021. 12:32 Društvo Pirot Plus Online

- Na lokalnim izborima 1996. pobedila Koalicija Zajedno za Pirot. Uspešno završen četvorogodišnji mandat. Pirot - najprijatnije iznenađenje izbora

Sutra, sreda, 17.novembra, navršava se 25 godina od pobede Koalicija Zajedno za Pirot (KZZP) na lokalnim izborima u Pirotu. Zbog manipulacija izbornim rezultatima, do konačnog priznanja pobede došlo je tek nakon štrajka glađu grupe odbornika Koalicije i tromesečnih građanskih protesta.

Uprkos svim teškoćama sa kojima se sučeljavala, Koalicija Zajedno za Pirot, koju su činili Demokratska stranka, Srpski pokret obnove, Demokratska stranka Srbije i Građanski savez Srbije, uspešno je završila četvorogodišnji mandat.

Na narednim izborima krajem 2000. godine u Pirotu su ponovo pobedile demokratske snage- lokalnu kao vlast kao i vlast u Republici, svojila je Demokratska opozicije Srbije (DOS).

Povodom obeležavanja četvrt veka pobede KZZP na lokalnim izborima, iz štampe je izašla knjiga "NAJJUŽNIJE PLAVO". Sem o Koaliciji Zajedno, hronološki je data i slika događanja devedesetih godina, koje će ostati zabeležene kao najteže u novijoj istoriji Pirota.

*KZZP