Dragoslav Manić: Velikolukanjci su ostali i bez vode i bez puteva. Ko je odgovoran za to?

09. mart 2020. 10:56 Gradska hronika Pirot Plus Online

Staroplaninsko selo Velika Lukanja je potopljeno pre tridesetak godina završetkom brane HE „Pirot“  i nastankom Zavojskog jezera. Na fotografiji iznad se vide temelji porušene kuće. Meštani Velike Lukanje, poput meštana Male Lukanje i Zavoja, su dobili odgovarajuću nadoknadu za svoju imovinu i doselili se u Pirot. Međutim, nekoliko meštana je ostalo u selu i njima su izgrađene kuće iznad maksimalne kote Zavojskog jezera i tako je nastala Mesna zajednica „Velika Lukanja“.

Život u Mesnoj zajednici svakako nije isti kao što je nekada bio u selu. Ali ono malo ljudi traži svoja prava i mogućnost da dođe do svojih njiva ili šuma, da ima puteve i vodu. Predsednik Saveta MZ “Velika Likanja”, Dragoslav Manić, kaže da je ovih dana održan sastanak članova Mesne zajednice i da se najpre razgovaralo o vodosnabdevanju koje je otežano jer su pojedini izvori kaptirani a voda sprovedena do okolnih vikendica.

Predsednik Mesne zajednice “Velika Lukanja, Dragoslav Manić, kaže da je HE “Pirot” bila u obavezi da oko jezera izgradi put. Većim delom je put izgrađen, ali upravo u ataru Velike Lukanje se stalo sa radovima i to godinama predstavlja ozbiljan problem meštanima da dođu do svojih njiva.

U nastojanju da čujemo odgovorne obratili smo se lokalnoj samoupravi, menadžmentu HE "Pirot" i JP "Vodovod i kanalizacija". Nadamo se da ćemo ovih dana čiti i njih.