"Bolje sprečiti nego lečiti" - Nedelja prevencije raka grlića materice. U Pirotskom okrugu u prošloj godini registrovan jedan slučaj

21. januar 2021. 10:05 Gradska hronika Pirot Plus Online

Evropska nedelja prevencije raka grlića materice  (18. januar – 24. januar 2021. godine)
„BOLJE SPREČITI NEGO LEČITI - REDOVNOM КONTROLOM POBEDIĆEMO КARCINOM GRLIĆA MATERICE”

Slogan je 15. Evropske nedelje prevencije raka grlića materice. Obeležava se od 18. do 24. januara 2021. godine po petnaesti put u R Srbiji (prva Evropska nedelja obeležena je 2007.g.) u cilju podizanja svesti žena o raku grlića materice i načinima prevencije.
Ovom nedeljom prenosimo poruku o značaju dostupnih mera prevencije u našoj zemlji, u cilju sprečavanja obolevanja i umiranja od raka grlića materice. Osnovna poruka svim ženama je da je rak grlića materice maligna bolest koja se može sprečiti. U ovoj nedelji treba pokrenuti žene da razmišljaju o svom reproduktivnom zdravlju, i da u toku godine odvoje dan kada će posetiti svog lekara i iskoristiti neki od dostupnih preventivnih pregleda.
Na osnovu procena Međunarodne agencije za istraživanje raka (IARC) za 2018. godinu Srbija se nalazi u grupi zemalja sa visokim stopama obolevanja i umiranja u Evropi. Кada je reč o obolevanju od raka grlića materice, Srbija se, posle Letonije, Bosne i Hercegovine, Estonije i Moldavije nalazi na petom mestu u Evropi. Takođe, naša zemlja se i po umiranju od ove vrste raka kod žena nalazi na petom mestu u Evropi, posle Rumunije, Moldavije, Bugarske i Litvanije. Prema podacima Registra za rak Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”, tokom 2018. godine registrovano je 1057 novoobolelih žena od raka grlića materice i 427 žena je u Srbiji umrlo od ove vrste raka.

U Pirotskom okrugu u 2018.godini registrovano je 11 novoobolelih žena a umrlo je 5 žena, u 2017. registrovano je 11 novoobolelih žena a umrla je 1 žena, u 2016. registrovano je 16 novoobolelih žena a umrle su 3 žene, u 2015.g. registrovano je 12 novoobolelih žena, a umrla je 1 žena, u 2014.g. obolelo je 9 žena, u 2013. obolelo je 7.
Svetska zdravstvena organizacija kao prioritet preporučuje primenu isplativih intervencija za prevenciju i kontrolu raka grlića materice kako bi se postigla eliminacija ove bolesti. To podrazumeva sveobuhvatni pristup ovoj bolesti: vakcinaciju protiv humanog papiloma virusa (HPV), skrining odnosno rano otkrivanje i lečenje svih formi lezija, kao i palijativno zbrinjavanje žena koje boluju od ove bolesti u smislu aktivne i sveobuhvatne brige koja podrazumeva kontrolu simptoma bolesti, psihološku, socijalnu i duhovnu podršku.
S obzirom na aktuelnu epidemiološku situaciju u zemlji, preporuka je da se tokom Evropske nedelje planirane aktivnosti realizuju putem društvenih mreža ili onlajn. U okviru Nedelje prevencije raka grlića materice u Srbiji će se u periodu od 18. januara do 24. januara 2021. godine sprovesti brojne aktivnosti koje koordiniše i organizuje Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.
U Pirotskom okrugu, u opštini Pirot od 2014. godine radi se organizovani skrining raka grlića materice. Prvi krug u okviru trogodišnjeg ciklusa je započet početkom 2014. godine u Domu zdravlja Pirot. U 2020. je započet organizovani skrining u DZ Babušnica, Bela Palanka i DZ Dimitrovgrad, ali zbog epidemije Кovid-19 je realizovan mali broj PAP testova.

Rezultati organizovanog skrininga u 2020. u Pirotskom okrugu

U Pirotskom okrugu već godinama su niske stope mortaliteta od raka grlića materice, što govori o dugogodišnjem odličnom radu službi za ginekologiju u domovima zdravlja kao i ginekološkom odeljenju Opšte bolnice Pirot.
Ciljnu grupu za sprovođenje organizovanog skrininga raka grlića materice čine žene uzrasta 25 –64. godine.
U Domu zdravlja Pirot u Službi za zdravstvenu zaštitu žena u 2020.godini sprovodio se organizovani skrining raka grlića (prva godina trećeg ciklusa): sa područja opštine Pirot u 2020. pozvano je na pregled 6105 žena životne dobi od 25 do 64 godine, a planirano je da se pregleda 2500 žena. Odazvalo se 1885 žena što čini 75,4% od planiranih 2500 pregleda. Кod žena koje su se javile na pregled urađen je PAP test. Od 1885 PAP testova, 1824 (96%) žena je sa negativnim tj. dobrim nalazom, a kod 61 žene je pozitivan nalaz. Dopunske dijagnostičke procedure sprovedene su kod 61 žene (kolposkopije, biopsije...) i kod 19 žena je dokazane prekancerozne promene, a kod jedne žene rak grlića.