Čitalac reporter! Bilo jednom jedno brdo Sarlah

02. mart 2020. 11:23 Čitalac reporter Pirot Plus Online

Nastavljamo! Stiglo je nekoliko vaših mejlova. Ima pitanja, kritika, predloga. Tražite načine da izadjete ili, da izadjemo iz lavirinta. Mnogo je, očigledno detalja. Nije loše, ajde i pohvale. Idemo napred!

    Jedan od vrednijih  u poslednje vreme je Milan Banković. Tema je izuzetno interesantna. Za nas rodjene Piroćance, Sarlah je uvek bio jedan od simbola. Ko to ima, brdo i reku u centru grada. Za nas nešto starije Piroćance, a posebno za one još starije i od nas, u sećanjima postoji ploča, Urošev atelje, igranke, izleti, porodične užine, uz pitu sa spanaćem, mast, aleva paprika, so sve to na hlebu, klaker, tatlije i baklave iz poslastičare Egipat, staro ćebe na kojem smo sedeli...

Milan Banković, potpuno neka nova generacija, očigledno da nije ni slutio kakvo je naše bogatstvo bio i ostao Sarlah. Nažalost, vremena su se promenila, a Sarlah je sve usamljeniji.

Uspon na Sarlah trim stazom

Inbox

x

Milan Bankovic

Sun, 1 Mar, 13:36 (20 hours ago)

   

to me

     Mozda neko zamera  da se često javljam s  problemima,  ali sve što pisem je za nas,za naš grad da nam bude lepši ... 

    Nedelja,  lep  dan,  razmišljam gde izaći u neku prirodu,  a da to nije mnogo daleko od grada.  Da nije potrebno ići kolima ili nekim drugim prevozom.

     Odluka pada !  Idem onom trim stazom na Sarlah do vidikovca.  Nisam imao prilike  do sada,  da vidim kako je uredjena. Lagano stižem do Gradića  i onom kozjom stazicom krećem ka vrhu. Lagano se penjem i ne mogu a da ne primetim da je nekada pored staze postojala neka vrsta drvene ograde. Nebih to video da pored staze ne postoji ostaci nekadasnje ograde,  parčad drvenih stubića , betonske rupe iz kojih su isti počupani. Pitam se kome je toliko dosadno da se penje onom stazom u lomi čupa one stubiće ?!? 

     Zar je toliko teško da se sačuva ono sto je neko teškom mukom napravio na ne bas pristupačnom terenu?

      Dokle će neko da uništava sve ono lepo sto je neko drugi napravio, klupe na Keju se lome , mlade lipe se lome , čupaju se znakovi na Keju i bacaju u Nisavu?

      Dokle  više? Zar je tako teško biti fin ?

Pozdrav

Milan Bankovic

......................................................

   Milane! Raspitivao sam se danas. Slaviša Svilarov kaže da su tu potrebni projekti, detaljan pristup. Predložio je da čujem Nenada Djordjevića, direktora Sportskog centra i Bracu Zlatkova, direktora Turističke organizacije.

      Znam, da se poslednjih godina, samo Neša "popeo" na Sarlah. Tačnije, njegovi momci su postavili table, crvene ograde, klupe. Hteli da urede trim stazu. I jesu sve to uradili. Ali, pročitali ste Milanov mejl, od svega toga ostao po neki stubić.

     Bratislav Zlatkov kaže, da se pripremaju brojni projekti veoma značajni za turističku ponudu. Smatra da će se u dogledno vreme doći i Sarlah na red. Možda bi Kancelarija za javna ulaganja mogla da "uskoči"!

      Na kraju, nešto razmišljam. Možda će me neko prekoriti, tek imam jedan predlog.

     Postojao je, ne znam, da li sada postoji, društveno koristan rad.  Da li je moguće da za neki vikend, djaci jedne srednje škole izadju da nešto urade. Sledeći vikend djaci druge škole. Pre toga, pripremiti sled koraka, šta sve treba uraditi.

     Osnovni problem, da se struja vrati na Sarlah. Da sinu svetiljke, da se urede staze, postave klupe...  Zar to ne bi mogle korporativno odgovorne  firme, zar ne bi mogao EPS recimo nešto da uradi. Brojne dobrostojeće  pirotske firme. Sećam se da sam kao novinar Radio Pirota predložio projekat "Za Sarlah i Kale" i zbog toga, pored  dobio Septembarsku nagradu  tada, Opštine Pirot. Verujem da bi moje mladje kolege, mogle da se zainteresuju i pokažu da razmišljaju na konkretan način i o ovom gradu!

  Itd. Itd.

   Očekujem, dragi, rodjeni Piroćanci, vas bi trebalo najviše  da "pokrene" da se oglasite, kažete neku svoju ideju, predloge, da zajedno krenemo, da ovim mladjim generacijama približimo ovaj dar prirode, gde bi mogli, uz brojne sadržaje, da prolećne, letnje večeri provode na mnogo lepši, prijatniji  način!

    Milanu hvala za temu! Očekujemo vas. Lajkujte naše objave!!