Stomatološki aparat "ortopan" dostupan pacijentima Pirotskog okruga

14. februar 2020. 11:32 Društvo Pirot Plus Online

Predstavnici Doma zdravlja i lokalne samouprave danas su predstavili novi savremen, digitalni rentgen aparat - ortopan, koji služi za ortopantomografsko snimanje lica i vilica. Reč je o aparatu najnovije generacije, čiju nabavku je finansirala lokalna samouprava sredstvima iz budžeta Grada. 

Za ovu vrstu dijagnostike pacijenti su do sada uglavnom upućivani u privatne zdravstvene ustanove, dok će nadalje ovo obavljati u matičnom Domu zdravlja. Uređaj je instaliran u prostorijama Službe za stomatološku zdravstvenu zaštitu odraslih.

Doktor Radovan Ilić, direktor pirotskog Doma zdravlja tim povodom se zahvalio lokalnoj samoupravi koja godinama unazad izdvaja značajna sredstva u cilju unapređenja primarne zdravstvene zaštite. 

Državna stomatologija dugo je bila na marginama državnog sistema zdravstvene zaštite. I pored toga Dom zdravlja Pirot je održao standard u nivu pružanja stomatološke zdravstvene zaštite. Ulaganja u infrastrukturu ove služve nisu bila na nekom značajnijem nivou, ali evo posle dužeg vremena danas stavljamo u funkciju jedan savremen dijagnostički aparat, rekao je dr Ilić. 

Benefit će imati sve stomatološke ordinacije sa područja Okruga, rekao je dr spec Aleksandar Z Ćirić, načelnik Stomatološke službe. Ova usluga biće besplatna za sve zdravstvene osiguranike. 

Nabavku ovog savremenog aparata, u vrednosti 3,5 miliona dinara, finansirao je Grad Pirot iz svog budžeta, rekao je Bojan Ranđelović, pomoćnik gradonačelnika za vanprivredu