Ljubiša Djordjević: Ako je moguće, berbu groždja odložiti do polovine oktobra!

29. septembar 2020. 11:25 Društvo Pirot Plus Online

Povoljni uslovi na početku vegentacionog perioda, toplo vreme, uticali su na dobar razvoj vinograda u našem kraju. Pojačane padavine su takodje doprinele razvoju vinove loze, ali su pojačani i uslovi za razvoj raznih patogenih bolesti

Pored već standardnih oboljenje, plamenjače, pepelnice, flomopsisa, Ljubiša Djordjević, stručni saradnik Savetodavne stručne službe Pirot, kaže da je poslednjih godina primetna i pojava drugih oboljenja. 

On je u razgovoru za portal Plus online objasnio u kakvom su stanju vinogradi u našem kraju i napomenuo da je sve više čokota, u poslednje vreme zaraženo Cikadom, insektom koji je uzročnik prenosa zalatastog žutila i crvenila vinove loze.

Vinova loza trenutno je u fazi sazrevanja, a vinogradari se pripremaju za berbu. Iako već postoje najave da će berba početi već predstojećeg vikenda, Djordjević savetuje vinogradarima da, ako je moguće zasad sačuvaju bar do polovine oktobra i odlože berbu jer trenutno kišovito vreme ne pogoduje vinovoj lozi u ovoj završnoj fazi zrenja. 

Kako dodaje Djordjević, razvoj već pomenutih oboljenja poslednje 3 godine je u porastu što pokazuje da vinogradari slabije obilaze svoje zasade u ovom periodu. Problem predstavljaju i staračka domaćinstva koja ne održavaju vinovu lozu po propisanim pravilima. 

On kaže da je nekada u Pirotskom okrugu bilo 1800 hektara pod vinovom lozom, dok je danas samo 150 hektara ovog zasada, po proceni Savetodavne stručne službe Pirot.